Volledig scherm
Mozaïek van de oude mavo De Toorts in Zwijndrecht © Kees Popijus

Zwijndrecht wil mozaïek De Toorts behouden: ‘Al genoeg ouds verdwenen’

UpdateDe gemeente Zwijndrecht wil samen met de Historische Vereniging Zwijndrecht bekijken of het mogelijk is de mozaïek van school De Toorts te behouden en een nieuwe bestemming te geven. Dat meldt een woordvoerster desgevraagd.

De voormalige mavo De Toorts, ooit gebouwd als gereformeerde ulo-school, wordt gedeeltelijk gesloopt. Alleen het monumentale deel aan de Frans Halsstraat blijft staan en wordt aangepast aan de eisen van deze tijd, zodat er in de toekomst mensen in kunnen wonen. De rest van de school wordt gesloopt om ruimte te maken voor woningbouw.

Symboliek

Juist aan dat jongste stuk van de school, op de hoek van de Rembrandtstraat, hangt de mozaïek echter aan de buitenmuur. In het kunstwerk met de contouren van een fakkel, is een kind te zien met een bijbel.

Quote

Voor veel mensen hoorde die mozaïek gewoon in het straat­beeld

Kees Popijus, Historicus

,,Dat is heel mooie symboliek, die past bij de gereformeerde achtergrond van de school’’, vindt de Zwijndrechtse historicus Kees Popijus: ,,Maar het was ook gewoon een groot ding, van twee bij anderhalve meter, echt markant. Voor veel mensen hoorde die mozaïek gewoon in het straatbeeld.’’

Klimop

Toch is het kunstwerk nu al niet meer te zien: doordat er de laatste jaren nauwelijks meer iets aan het onderhoud van de school gedaan is, gaat het schuil achter en dikte laag klimop: ,,Daarom heeft de Historische Vereniging de gemeente er aan herinnerd dat het daar zit’’, vertelt Popijus: ,,Er is in Zwijndrecht al genoeg ouds verdwenen.’’ Het liefst ziet hij het mozaïek terug aan het monumentale deel van de school.

De gemeente meldt in een reactie zeker naar de mogelijkheden tot behoud te willen kijken. De vraag is of dat technisch en financieel haalbaar is. Ondertussen gaat de historische vereniging op zoek naar de geschiedenis van het mozaïek, vertelt bestuurslid Maurice de Jongh: ,,Het zou mooi zijn als zich mensen melden die er meer van weten. Dan hebben we ook echt een verhaal als het straks een nieuwe plek krijgt.’’

Quote

Er is in Zwijn­drecht al genoeg ouds verdwenen

Kees Popijus, Historicus

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Zwijndrecht en omstreken? Schrijf je hier in!