Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Ziekenhuis Dordrecht test of flink sporten longkankerpatiënt aansterkt voor operatie

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht laat bij wijze van proef tien longkankerpatiënten flink sporten om hun conditie te verbeteren, voordat hun tumor verwijderd wordt. ,,Maar de vraag is of het haalbaar is, want er komt veel op de patiënt af en die is al verzwakt.’’ 

Het ziekenhuis wil een drie weken durend programma aanbieden met aangepaste voeding, bewegings- en ademhalingsoefeningen. Longchirurg Geertruid Marres: ,,Je bouwt een voorsprong op om tijdens de operatie minder in te hoeven leveren.’’ Juist de longen kunnen een bijdrage leveren aan de verbetering van de conditie. 

Het artikel gaat verder onder de foto. 

Volledig scherm
Longchirurg Geertruid Marres (op trainingsfiets) te midden van een met collega’s die betrokken zijn bij het begeleiden van de patiënten voor de operatie. © Albert Schweitzer ziekenhuis

De tien sportende patiënten krijgen niet alleen begeleiding van longchirurg, longarts, longverpleegkundige, fysiotherapeut en diëtist, maar ook van een medisch psycholoog. ,,De patiënt krijgt een vrij druk schema met uiteenlopende bewegings- en ademhalingsoefeningen, die deels thuis en deels in het ziekenhuis plaatsvinden”, aldus Marres. Daarbij is goede begeleiding onontbeerlijk: ,,Het traject is pittig omdat de longen, die getroffen zijn door de ziekte, een belangrijke rol spelen in het opbouwen van conditie.” 

Drie weken is niet lang, maar dat kan niet anders, legt hij uit. ,,De tijd is noodgedwongen kort, want een operatie wegens longkanker vindt normaal gesproken plaats binnen drie weken na de beslissing om te gaan opereren.”  De proef wordt uitgevoerd samen met Máxima MC in Veldhoven en omvat in beide ziekenhuizen tien patiënten die het programma wel krijgen en tien die het niet krijgen.