Volledig scherm
Wouter Kolff, eerder deze maand tijdens de nieuwjaarsreceptie. © AD

Wouter Kolff: Bestuurlijke tact soms beter dan heel hard van de daken schreeuwen

Het is soms beter om niet te hoog van de toren te blazen als je iets wilt bereiken. ,,Bestuurlijke tact werkt soms effectiever dan heel hard iets van de daken te schreeuwen’’, vindt de Dordtse burgemeester Wouter Kolff.

Hij reageert daarmee op het CDA, dat het college deze week opriep werk te maken van het bannen van giftreinen uit de stad.

,,Het is onverantwoord dat zulke treinen dwars door Dordrecht rijden. Dat moet stoppen, het is tijd voor actie’’, zei  raadslid Mafalda Weerts tijdens een commissievergadering in het Stadskantoor. ,,Onvoorstelbaar dat het het college geen massale actie voorstelt om deze treinen van het Dordtse spoor af te krijgen.’’ Het gaat jaarlijks om duizenden treinen. Verwacht wordt dat het er volgend jaar 60.000 zijn.

Discussie

Weerts deed haar uitspraken in het kader van een discussie over het zogeheten Intergraal veiligheidsplan, waarin volgens haar te weinig aandacht is voor vervoer van gevaarlijke stoffen per trein door de stad. ,,Trek aan alle bellen bij de provincie, het Rijk, de Tweede Kamer, Europa, ProRail, noem maar op. De veiligheid staat zwaar onder druk. Dit kan zo niet langer.’’

De treinen met gevaarlijke en explosieve zijn al langer onderwerp van gesprek in de Dordtse politiek. Raadsbreed is er consensus dat die treinen de stad uit moeten. Dat geldt ook voor het college, herhaalde Kolff nog maar eens. 

,,Wij doen er al alles aan, maar hebben er in dit plan inderdaad geen zes pagina’s aan gewijd. Bestuurlijke tact werkt soms effectiever dan heel hard iets van de daken te schreeuwen, al moet dat soms ook gebeuren. Het gaat om het resultaat. Als we de uitstraling hebben dat er zoveel gevaarlijke stoffen door de stad gaan, dan is dat de keerzijde die we liever niet hebben.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!