Volledig scherm
Schaatsers op de baan van de Dordrechtsche Sneeuw- en IJsclub op de hoek Bankastraat - Oranjelaan (1935). © Regionaal Archief Dordrecht

Winters van weleer: met de auto over het ijs van Dordt naar Zwijndrecht

Echt strenge winters, die hebben we al lang niet meer meegemaakt. Om het geheugen op te frissen deelt Regionaal Archief Dordrecht de historische compilatiefilm 'Winters van weleer'.  

Terwijl de thermometer dit jaar op de eerste dag van de winter de elf graden aantikt, waren de winters van jaren geleden een stuk strenger. ‘Wie kent ze nog, de strenge winters vol sneeuw en ijs?’, schrijft het archief. 

De winter van 1929 was volgens het archief één van de strengste winters van de vorige eeuw. In de eerste maanden van het jaar was het zelfs min twintig graden. De rivieren vroren volledig dicht en op 12 februari was het ijs op de Oude Maas zo dik dat de rivier als autoweg kon worden gebruikt. 

De historische compilatiefilm toont ook beelden uit de winters van 1940, 1950 en 1963. De film wordt tijdens de eerste week van de kerstvakantie getoond op de zolder van Het Hof van Nederland. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!