Winkelleegstand in Dordrecht het hoogst van regio Drechtsteden

KAARTJEIn Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht, Sliedrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Hardinxveld-Giessendam is de leegstand van winkels in de afgelopen tien jaar toegenomen. In Dordrecht stonden vorig jaar naar verhouding de meeste winkels leeg: 12,9 procent leeg.

Dat blijkt uit cijfers van Locatus en het Planbureau voor de Leefomgeving. Zij vergeleken het aantal leegstaande vierkante meter winkeloppervlakte per gemeente.

In deze regio was in Dordrecht (12,9 procent) de meeste leegstand. Dat is meer dan het landelijk gemiddelde van 8 procent. Ook in Zwijndrecht (10,9), Papendrecht (9,7), Hardinxveld-Giessendam (8,1) was in het afgelopen jaar meer leegstand dan in de rest van het land.

Krimpgebieden

Volgens onderzoekers is de leegstand in Nederland het hoogst rond krimpgebieden zoals Noord-Limburg en delen van Friesland en Groningen. Maar in ruim twee op de drie gemeenten was de leegstand in 2018 groter dan tien jaar geleden. Die trend is ook goed te zien in deze omgeving.

In Dordrecht was de leegstand in 2008 zo'n 6,5 procent, terwijl dat vorig jaar 12,9 procent was. In Zwijndrecht steeg de winkelleegstand met 8,9 procent, van 2,0 procent in 2008 naar 10,9 procent in het afgelopen jaar.

Opvallend is dat de winkelleegstand in Alblasserdam en de voormalige gemeente Molenwaard in de afgelopen tien jaar is gedaald. In het Damdorp was in 2008 nog 4,1 procent leegstand. Vorig jaar was dat 3,5 procent. In Molenwaard stond tien jaar geleden 8,6 procent leeg. In 2018 was dat nog maar 2,2 procent.

Het artikel gaat verder onder de foto.

leegstand winkels gesloten
Volledig scherm
leegstand winkels gesloten © ANP

Winkelketens

Quote

In 2015 en 2016 verdwenen veel winkelke­tens, zoals V&D, MS Mode en Schoenen­reus

In 2016 was de leegstand over het hele land gezien het hoogst, blijkt uit het onderzoek. Dat komt onder meer door het verdwijnen van winkelketens als V&D, Miss Etam, Schoenenreus, House of Shoes en MS Mode. ,,Als gevolg daarvan bereikte het leegstandspercentage in 2016 het hoogste niveau in jaren’’, schrijven de onderzoekers.

Sindsdien komen er weer meer winkels bij, ook in deze regio, en neemt de leegstand weer af. In Hardinxveld-Giessendam (8,1 procent) was de leegstand vorig jaar gelijk met het landelijke gemiddelde: 8 procent. In Sliedrecht (6,6), Alblasserdam (3,5), Hendrik-Ido-Ambacht (3,3) en de voormalige gemeente Molenwaard (2,2) gaat het beter.

In kleinere gemeenten veranderden de cijfers afgelopen jaren sterk. Dat komt omdat het totaal aantal winkeloppervlakte lager is dan in steden. Als een zaak leeg komt te staan, heeft het daardoor een grotere impact op het leegstandspercentage.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!