Wie in Dordrecht verdient er een rode roos op Valentijnsdag?

VIDEORozen, hartjes en lieve kaartjes: het is Valentijnsdag! Reden genoeg voor deze krant om de straat op te gaan met de prangende vraag: aan wie zou jij een rode roos willen geven?

Volledig scherm
Frederieke Bruggemann uit Amersfoort. © AD

Frederieke Bruggemann geeft een rode Valentijnsroos aan haar beste vriendin. ,,Ze is er altijd voor me. Ze is echt mijn steun en toeverlaat’’, vertelt ze. ,,Ik ben gewoon heel trots op haar en blij voor haar. Ze heeft een hele leuke vriend, maar met Valentijnsdag mag ze best een beetje extra in het zonnetje worden gezet, door mij’’, vindt de 22-jarige Amersfoortse.

Frederieke is een dagje in Dordrecht met haar beste vriendin. ,,Zij woont in Zeeland en ik in Amersfoort, Dordrecht ligt ongeveer in het midden dus hebben we hier afgesproken.’’

Volledig scherm
René van Doorn. © AD

De 68-jarige René van Doorn geeft het liefst een roos aan zijn vrouw. ,,Die is voor Corrie natuurlijk’’, zegt hij terwijl hij even lekker op een bankje in het centrum van Dordrecht zit.

,,We zijn al 35 jaar samen’’, vertelt hij als de liefde van zijn leven net aan komt lopen over het Statenplein. ,,Kijk eens Cor, deze is voor jou!

Volledig scherm
Anna-Maria Alexa. © AD

Ze kreeg vroeger ieder weekend een bos bloemen van haar man. ,,Dus deze roos is natuurlijk voor hem’’, zegt Anna-Maria Alexa zonder er ook maar een moment over te twijfelen.

De Roemeense werkt bij het Italiaanse restaurant Piccola Italia, in Dordrecht. ,,Mijn man is ook Italiaans’’, vertelt ze, met een glinstering in haar ogen.

,,We zijn al vijftien jaar getrouwd, we hebben een mooie dochter van 11 jaar oud. Ik heb echt heel veel liefde voor mijn man. Hij is heel ‘gentil’ met mij, heel zacht en lief.’’

Volledig scherm
Sanita de Jager. © AD

De Dordtse Sanita de Jager twijfelt geen moment: haar roos is voor ‘haar mannetje’. ,,Ja! Deze is voor mijn schatje, mijn mannetje’’, vertelt ze terwijl ze aan het werk is bij Gert Jan de Kaasboer in de Vriese-straat. Ook over de vraag waarom de roos dan voor hem is, hoeft ze niet lang na te denken. ,,Hij is de liefste, hij is gewoon mijn vent. Hij staat altijd voor me klaar, in goede én in slechte tijden. Dus ja, hij verdient ‘m echt.’’

Volledig scherm
Meike Reese. © AD

,,Ik geef een roos weg aan mijn dochters, mijn beide meisjes: Donna (11) en Isa (10)’’, zegt de Dordtse Meike Reese (44) glunderend van trots. ,,Het zijn de liefste, leukste meisjes ever.’’ De medewerker van lingeriewinkel Hunkemöller in de binnenstad van Dordrecht zegt elke dag opnieuw met een grote glimlach op te staan, omdat ze zo dankbaar is ,,dat we met elkaar zijn’’. En daarom stopt ze haar twee oogappeltjes met alle liefde zo’n mooie roos toe.

Volledig scherm
Marian Köpcke © AD

,,Ik geef een roos aan een Syrische vluchtelinge. Aan Rania, die vandaag jarig is, op Valentijnsdag!’’, zegt Marian Köpcke (69) uit Apeldoorn, die samen met een goede vriendin de binnenstad van Dordrecht bewondert. Ze aarzelde geen seconde: om haar keuze: die roos is voor Rania. ,,Ze heeft het bepaald niet makkelijk met haar vier kinderen. Desondanks probeert ze om haar inburgeringstoets te halen. Ze doet vreselijk haar best op de Nederlandse taal. Het is bovendien een heel lieve vrouw en die gun ik deze valentijnsroos van harte. Dus ik ga vandaag die roos naar haar toe brengen, is dat goed?’’, vraagt Köpcke.

Volledig scherm
Het is misschien wel de drukste dag van het jaar voor Armand Septer van Erica Bloemideeën: Valentijnsdag! De bloemist is helemaal klaar om tortelduifjes te ontvangen in zijn zaak. © Victor van Breukelen

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

  1. Een parkeergarage onder de Spuiboulevard is een duur grapje, maar het onderzoeken waard
    PREMIUM
    COLUMN

    Een parkeerga­ra­ge onder de Spuiboule­vard is een duur grapje, maar het onderzoe­ken waard

    Veel reacties ontving ik naar aanleiding van mijn column van gisteren over de voorgenomen ‘totaalrenovatie’ van de Spuiboulevard. Daarin gaf ik aan dat ik het een gemiste kans van dit gemeentebestuur zou vinden als men ‘gedreven door bouwdrang’ al te drastisch zou overgaan tot het autovrij (of -luw) maken van de Spuiboulevard met de bedoeling hier huizen, appartementen én een nieuw Stadskantoor neer te zetten.