In Montenegro zijn amper winkels. En moet je echt goed op je spullen letten. Aan de andere kant zijn mensen zo vriendelijk dat ze in de 'koop hier alles-winkels' niet eens betaald willen worden. Maar wel buiten met je op de foto!
Volledig scherm
PREMIUM
In Montenegro zijn amper winkels. En moet je echt goed op je spullen letten. Aan de andere kant zijn mensen zo vriendelijk dat ze in de 'koop hier alles-winkels' niet eens betaald willen worden. Maar wel buiten met je op de foto! © Tom Boerman

Wereldwandelaar Tom zet zijn reis voort door de Balkan: ‘Schijnbaar zoekt het avontuur mij op’

tom wandelt de wereld rondSliedrechter Tom Boerman (34) wil de komende vijf jaar doen wat niemand anders ooit gedaan heeft: alle continenten te voet oversteken. De voorlopige route telt een slordige 40.000 kilometer en zou hem zelfs op Antarctica moeten brengen. Op 8 mei vertrok Tom vanuit zijn woonplaats. Wij volgen zijn belevenissen. Vandaag in deel 4: van Kroatië naar Plovdiv in Bulgarije.

 1. ‘Waarom zijn de achterlichten van een auto rood in plaats van groen?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Waarom zijn de achterlich­ten van een auto rood in plaats van groen?’

  ‘Waarom is nooit besloten om achterlichten van een auto groen te maken?’, vraagt lezer John van Raaij in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Groen staat in de regel voor veiligheid en rood voor gevaar. Wanneer ik nu in het donker onderweg ben, zie ik maar één kleur: rood. Wanneer automobilisten op de rem trappen, wordt het rood weliswaar feller, maar bij sommige auto’s is er geen verschil meer te zien. Als ik achter allemaal groene achterlichten zou rijden, valt het gegarandeerd meer op wanneer iemand op de rem trapt en zijn achterverlichting rood zou kleuren.’
 2. Wereldwandelaar Tom heeft alweer 2000 kilometer achter de rug: ‘Nu op naar Kroatië, het negende land’
  PREMIUM
  TOM WANDELT DE WERELD ROND

  Wereldwan­de­laar Tom heeft alweer 2000 kilometer achter de rug: ‘Nu op naar Kroatië, het negende land’

  Sliedrechter Tom Boerman wil de komende vijf jaar doen wat niemand anders ooit gedaan heeft: alle continenten te voet oversteken. De voorlopige route telt een slordige 40.000 kilometer en zou hem zelfs op Antarctica moeten brengen. Op 8 mei vertrok de 34-jarige Tom vanuit zijn woonplaats. Wij volgen zijn belevenissen. Vandaag in deel 3: Van Sankt Gallen (Zwitserland) naar Rijeka (Kroatië).
 3. Wereldwandelaar Tom over zijn tocht door de Alpen: ‘Wie had bedacht dat dit een goed idee was?’
  PREMIUM
  tom wandelt de wereld rond

  Wereldwan­de­laar Tom over zijn tocht door de Alpen: ‘Wie had bedacht dat dit een goed idee was?’

  Sliedrechter Tom Boerman wil de komende vijf jaar doen wat niemand anders ooit gedaan heeft: alle continenten te voet oversteken. De voorlopige route telt een slordige 40.000 kilometer en zou hem zelfs op Antarctica moeten brengen. Op 8 mei vertrok de 34-jarige Tom vanuit zijn woonplaats. Wij volgen zijn belevenissen. Vandaag in deel 2: Van Fontenoy-le-Château (Frankrijk) naar Sankt Gallen (Zwitserland).