Volledig scherm
PREMIUM
Kees Thies. © Maartje Brockbernd

Welke ondernemende Dordtenaar helpt mij van mijn plasticschuld af?

columnGewoon de ‘tussendoorse’ boodschapjes van gisteren: een halfje volkoren brood (plastic zakje), twee ons kaas (plastic kokertje), een maaltijdsalade om mee te nemen vanwege een avondklus (plastic behuizing, met daarbij croutons, slasaus en Parmezaanse kaas in aparte plastic zakjes)... Verder een (plastic) zakje met nootjes, een (plastic) fles frisdrank, een pak cornflakes (met een plastic zak er in) en een (plastic) pot Griekse yoghurt.

Thuis bij het uitpakken voel ik me een grote sukkel. Ik denk aan vissen en vogeltjes met plastic in hun maag, aan Terschellingse stranden waar je, bij nadere bestudering, plastic korrels tussen de grashalmen aantreft en aan mijn (nog lang niet geboren) achterkleinkinderen die later op school zullen leren dat ze, mede dankzij hun gemakzuchtige overgrootvader, nog nét niet kopje onder gaan in een tsunami aan plastic.

  1. Ik vermoed dat de Krispijntunnel zijn eeuwfeestje makkelijk gaat beleven
    PREMIUM
    Column

    Ik vermoed dat de Krispijn­tun­nel zijn eeuwfeest­je makkelijk gaat beleven

    Er is gedoe over de Krispijntunnel, zo lees ik in mijn krant en ik denk: What else is new? Er is namelijk al gedoe over die tunnel zo lang ik me kan herinneren. Zo zit er nog wel eens een vrachtautootje in vast, want de doorgang is eigenlijk nét een beetje te laag en ook is de tunnel in het verleden nog wel eens ondergelopen; in het watersnoodrampjaar 1953 stond het water zelfs tot áán het dak.