Volledig scherm
Van links naar rechts: bestuursleden Erna Steingröver (PR), voorzitter Jan Baan en penningmeester Tjepke Valk van Stichting Kyck over den Dyck op de stelling van de molen. © Rinie Boon

'We moeten zuinig zijn op de laatste Dordtse molen'

Het nieuwe bestuur van Kyck over den Dyck wil de laatste Dordtse molen uit de rode cijfers halen. Om meer bezoekers te trekken, doet de molen vanaf 3 februari mee aan het Kunstrondje Dordt.

De afgelopen eeuwen hebben in Dordrecht 121 molens gestaan. ,,Gelukkig hebben we er daar nog eentje van over. Daar moeten we heel zuinig op zijn'', stellen voorzitter Jan Baan, penningmeester Tjepke Valk en PR-vrouw Erna Steingröver van stichting Kyck over den Dyck.

Per 1 januari is het zittende bestuur van de molen na twintig jaar opgestapt en is een nieuwe club - geholpen door 35 vrijwilligers - begonnen aan een nieuwe missie: meer inkomsten binnenhalen om de molen in stand te kunnen houden.

Want Kyck over den Dyck draait de laatste jaren met verlies. Sinds de crisis liepen de verhuren van vergader- en feestruimte, het aantal bezoekers en de omzet van de winkel terug. Omdat de onderhoudskosten voor het rijksmonument uit 1713 hetzelfde zijn gebleven, slaat dat een gat in de begroting. Het nieuwe bestuur heeft de doelstelling om binnen een jaar weer quitte te spelen.

Kopen

Met meer activiteiten en meer publiciteit hoopt het meer mensen binnen te krijgen die ontdekken hoe leuk het is om hier een ruimte te huren. Of iets kopen in de winkel. ,,Want niet iedereen in Dordt kent de molen'', stelt Baan.

Ook hoopt het meer subsidies binnen te halen en meer Dordtse bakkers zover te krijgen dat ze volkorenmeel van de molen gebruiken. Nu gebruiken alleen de bakkers Korteweg en Van der Breggen meel van de molen.

Kunst en muziek

Voor het Kunstrondje Dordt wil het bestuur een programma van kunst en muziek aanbieden. ,,Het wordt voor ons heel spannend'', zegt Steingröver.

De eerste kunstenares die in de molen exposeert, is een bijzondere. Peet Quintus beschildert zeilen van molenwieken. ,,Ik ben ook twee schilderijen op zeildoek van de Dordtse molen aan het maken. Eentje van de molen zelf en eentje van Dordrecht'', vertelt ze. Haar werk is 3 februari van 12.00 tot 17.00 uur in de molenwinkel te zien. Tevens opent die dag de expositie Een andere kiek met foto's van Kyck over den Dyck van fotowerkgroep Ommoord. Die is tot eind maart te zien. Ook brengt het Wantijcombo jazzmuziek.

Het bestuur voert gesprekken met Stichting Fotografen café Drechtsteden over toekomstige tentoonstellingen en wil de expositie over de restauratie van begin deze eeuw uitbreiden met de historie van de molen. Ook is er een plan om passagiers van cruiseschepen naar de Noordendijk te halen. ,,Die gaan molens kijken in Kinderdijk, terwijl er veel dichterbij ook eentje staat'', aldus het drietal.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!