Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Wat als je je bruiloft hebt gepland in de coronacrisis?

Een jaar lang van plannen en vol verwachting uitzien naar de grote dag valt voor veel aanstaande bruidsparen momenteel in het water. Hoe gaan stellen in de regio ermee om en hoe is het voor fotografen en bruidslocaties?

Mirjam en Marvin besloten hun sprookjeshuwelijk noodgedwongen uit te stellen. Mark en Elise zijn gewoon getrouwd in de coronacrisis. Jelle den Toom, onlineredacteur bij AD De Dordtenaar en AD Rivierenland, stelt zijn huwelijk uit vanwege de coronacrisis. In een column beschrijft hij zijn ervaringen.

Fotografen: ‘In de problemen als dit nog langer duurt’

Bruidsfotografen zien in een klap hun agenda leeglopen. ,,Ik heb tot 1 juni geen enkele bruiloft meer staan’’, laat de Dordtse fotografe Tessa Bruggink weten. ,,En ook sommige bruiloften in juni worden al verzet.’’ De agenda’s in september, normaal al een drukke bruidsmaand, raken daarentegen overvol. ,,Ik heb bruidsparen al aanbevolen om te kijken naar een doordeweekse dag, want de vrijdagen en zaterdagen zitten helemaal vol’’, aldus de Zwijndrechtse Hester Giesbergen.

Voor Peter Gertenbach uit Papendrecht, die voornamelijk christelijke bruidsparen fotografeert, gaat het merendeel van de geplande bruiloften nog wel door, zij het in aangepaste vorm. ,,De stellen kiezen nu voor een eenvoudige bruiloft, alleen voor de wet en de kerk, en vieren dan later het feest. Dat betekent veel kortere dagen werk en drukte in het najaar.’’

Als de fotografen het financieel redden tot die tijd. ,,De inkomens van een bruidsfotograaf zijn altijd seizoensgebonden. We komen net uit een dal van de winterperiode en als dit nog lang gaat duren, wordt dat wel een probleem”, stelt Gertenbach.

‘Augustus is nu populairder dan ooit’

Bianka den Breejen van partycentrum Hipper & Kolfbaan in Gorinchem.
Volledig scherm
Bianka den Breejen van partycentrum Hipper & Kolfbaan in Gorinchem. © Cor de Kock

Partycentrum Hipper & Kolfbaan in Gorinchem zag de afmeldingen begin maart al binnenkomen. ,,Er staan nog wel wat feesten gepland in mei, aangezien de maatregelen lopen tot eind april, maar er zijn nu ook al stellen die hun bruiloft van juni willen verplaatsen”, vertelt eigenaresse Bianka den Breejen. 

Hoewel het partycentrum nu gesloten is, heeft Den Breejen het erg druk met alle reserveringen en verplaatsingen. ,,De vrijdagen zitten in september sowieso vaak al snel vol, maar we zien nu ook de zaterdag zich steeds meer vullen.”

Joost de Bruijn van het Wantijpaviljoen in Dordrecht, waar alle feesten tot 1 juni zijn geannuleerd, ziet dat de maand augustus momenteel populairder is dan andere jaren. ,,Omdat er toch niet veel mensen op vakantie gaan, zie je wel dat bruidsparen eerder geneigd zijn om te kiezen voor deze zomermaand.”

Alle ceremoniële huwelijken afgelast, deel kiest helemaal geen nieuwe datum

Bruiloften kunnen doorgaan met een maximum van 10 personen, dit is inclusief de trouwambtenaar, bode, het bruidspaar en de getuigen. Bij een kerkelijk huwelijk mogen niet meer dan 30 personen aanwezig zijn.

In Dordrecht stonden in de maanden maart en april 40 bruiloften gepland. Hiervan zijn 4 bruiloften verzet. De 5 ceremoniële huwelijken die in mei in het stadhuis zouden plaatsvinden, zijn allemaal verzet. De andere, veelal kosteloze huwelijken, gaan vooralsnog gewoon door.

In Gorinchem zouden 32 stellen elkaar het jawoord geven in de maanden april en mei. Drie van deze bruiloften gaan voorlopig helemaal niet door en zeven stellen hebben een nieuwe datum gekozen, veelal in september en oktober, maar sommigen stellen het huwelijk een heel jaar uit.