Volledig scherm
Bovenaan de lijst staat de kruising van de Brouwersdijk met de Bosboom-Toussaintstraat. © Google Streetview

VVD baalt van lijst met verkeersonveilige plekken: ‘Dit had stagiair ook kunnen doen’

De Dordtse VVD baalt van de lijst met twintig verkeersonveilige straten in de stad, die dinsdagmiddag gepubliceerd werd. ,,Dat had een stagiair ook al kunnen doen in mei na het tekenen van het coalitieakkoord’’, zegt Alexander Kuhlmann namens de VVD.

Volledig scherm
Alexander Kuhlmann (VVD). © VVD Dordrecht

Aan de hand van ongevallencijfers sinds 2014 is de ‘objectieve’ ranglijst samengesteld. De lijst was een belofte van het in mei aangetreden college. Meest onveilig is de kruising van de Bosboom-Toussaintstraat en de Brouwersdijk (bij supermarkt Dirk). Er waren twaalf ongevallen, met vijf gewonden.

De kruising staat, ondanks dat het elders vaker misging, bovenaan. Ongevallen met gewonden tellen namelijk vier keer. De weg wordt in 2020 aangepakt, tegelijk met de riolering.

Daarna volgt de kruising Laan der Verenigde Naties - S.M. Simon van Gijnweg. Daar waren de meeste botsingen, namelijk twintig. Omdat daarbij slechts één keer iemand gewond raakte staat die toch op de tweede plek. Aanpassingen op die plek zijn onmogelijk.

Merwedestraat

Op het weggedeelte van de Spuiboulevard tussen de rotonde bij de Mediamarkt en het Achterom waren veertien ongevallen met drie gewonden. De Merwedestraat staat twee keer in de lijst, namelijk de kruisingen bij de op- en afritten en bij de uitritten bij de Aldi en de Jumbo.

In het eerste kwartaal van volgend jaar kunnen Dordtenaren ook nog aangeven welke plekken volgens hen onveilig zijn. Daar komt een ‘subjectieve’ lijst uit die wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Onderzocht wordt of de kruisingen Talmaweg-Galileïlaan, Dubbeldamseweg-Zuid-Eemsteynstraat en de afritten van de N3 bij de Merwedestraat kunnen worden aangepakt. Op die drie plekken zijn verbeteringen mogelijk, maar is geen onderhoud gepland.

Hartewens

Kuhlmann is kritisch. ,,Dit is een hartewens van ons, maar ik ben wel teleurgesteld in wethouder Rik van der Linden. Hij komt nu pas met een lijstje waarin heel feitelijk de locaties staan opgesomd met de meeste ongelukken.’’ Een woordvoerder van Van der Linden neemt afstand van die woorden. ,,De wat denigrerende opmerking doet geen recht aan de analyse die is verricht. Als hij daar meer over wil weten, zijn we van harte bereid daar een toelichting op te geven. Maar het heeft onze voorkeur om met elkaar te praten in plaats van via de media.’’

’’

Volledig scherm
Wethouder Rik van der Linden (ChristenUnie) © Rinie Boon

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!