Het stropen van wild met hazewindhonden is strafbaar.
Volledig scherm
Het stropen van wild met hazewindhonden is strafbaar. © Politie

Vader en zoon uit Dordrecht horen opnieuw celstraf eisen voor illegale jacht

Een Dordtse vader (48) en zijn zoon (24) hebben maandag in hoger beroep bij het Haagse gerechtshof hun veroordelingen wegens illegale jacht aangevochten. De zoon was in 2017 door de rechtbank veroordeeld tot tien maanden celstraf en veertig uur werkstraf. Zijn vader kreeg acht maanden celstraf waarvan een maand voorwaardelijk.

De twee werden in januari 2015 op heterdaad betrapt in ’s-Gravendeel door een politiehelikopter die met warmtebeelden vastlegde hoe een hazewindhond uit de auto werd gezet en hoe even later een gedode haas in de sloot werd gedumpt. Op zijn telefoon poseerde de zoon trots naast een aantal gedode hazen en reeën. Ook stonden hazewindhonden op de foto die een haas uit elkaar trekken

Uit zendmastgegevens van hun mobiele telefoons en een onder de ‘jachtauto’ geplaatst baken blijkt dat de twee dat jaar veelvuldig stroopten met honden en lichtbakken om het wild te lokken in buitengebieden bij Bleskensgraaf, Moerdijk, de Biesbosch, Giessenburg en Zevenbergen.

Drugs

Bij huiszoeking werden drugs (xtc, speed en cocaïne) aangetroffen, waarvoor de zoon verantwoordelijk wordt gehouden. Tijdens hun arrestatie in juni 2015 werden agenten uitgescholden en liep een politieman letsel op doordat vader en zoon zich hevig verzetten. Pa zelf liep bij die gelegenheid onder andere een ontzette kaak op.

Beide mannen vinden dat ze van flink wat aanklachten moeten worden vrijgesproken. Het gerechtshof zou hen alleen een werkstraf moeten geven. Zowel vader als zoon heeft een baan. Zij vrezen die kwijt te raken als ze de cel in moeten.

Quote

Ik wil een eed afleggen dat ik nooit meer met justitie in aanraking kom

De zoon denkt dan bovendien zijn vrouw te verliezen. ,,Dan ben ik een ridder te voet als ik straks weer buiten sta’’, zei hij maandag bij het gerechtshof tijdens de behandeling van het hoger beroep. Pa zwoer dat hij niet meer in de fout zal gaan. ,,Ik wil een eed afleggen dat ik nooit meer met justitie in aanraking kom’’, zei hij plechtig.

De aanklager ziet geen enkele aanleiding om het duo vrij te pleiten van aanklachten. Hij wilde wel laten meewegen dat de zaak veel te lang is blijven liggen. Daarom eiste hij tegen de zoon negen maanden celstraf plus veertig uur werkstraf en tegen de vader zeven maanden celstraf. In beide gevallen is dat toch nog een maand minder dan waartoe ze eerder werden veroordeeld.

Uitspraak op 2 september.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!