Volledig scherm
© Rinie Boon

Turkse Dordtenaren zamelen tijdens iftar kratten vol eten in voor Voedselbank

Gulle Turkse Dordtenaren zamelden kratten vol voedsel in tijdens de iftar gisteren in het Event Center. Ze maakten er de Voedselbank blij mee.

Honderden Turkse Dordtenaren kwamen gisteravond bijeen aan de Laan der Verenigde Naties om met elkaar te genieten van de iftar: een maaltijd na zonsondergang tijdens de ramadan. Maar er werd meer dan alleen gegeten gisteravond.

,,De ramadan is een periode waarin je anderen extra helpt. Een tijd die draait om vrijgevigheid'', vertelt Hakan Selat van het platform Turkse Dordtenaren. Dat platform behartigt de sociale, culturele en economische belangen van de Turkse Dordtenaren en zoekt graag de samenwerking met relevante organisaties en instellingen. ,,Dat er in Dordrecht maar liefst 800 mensen afhankelijk zijn van de Voedselbank, wisten wij niet.'' Het platform bedacht daarom vorig jaar: hier willen wij ons voor inzetten. Ze besloten tot een jaarlijkse gift en een actie.

Hoge inzet

Alle bezoekers van de iftar was vooraf gevraagd voedsel mee te nemen voor de Voedselbank. ,,Vorig jaar deden we dat voor het eerst. We hadden twintig lege kratten bij ons. Het was lastig in te schatten hoeveel mensen mee zouden nemen. Uiteindelijk hebben we er zestig kunnen vullen! Het Event Center moest bijspringen met kratten.''

Voor dit jaar zette Selat vanwege die geslaagde eerste editie hoog in. ,,Ons doel was om honderd kratten vol te krijgen met eten.'' Of dat is gelukt, was op het moment van schrijven nog niet bekend.

Jeroen van Meel, penningmeester van de Voedselbank Dordrecht, laat weten enorm blij te zijn met de inzet van het platform Turkse Dordtenaren. ,,Dat moge duidelijk zijn. Op het ogenblik is het best wel een slechte tijd. Het is lastig om aan voldoende groente en fruit te komen. Dit is een hele mooie verrijking voor onze basispakketten.''

Verdeeld

De gevulde kratten werden na de iftar gisteravond door de Voedselbank meegenomen en de inhoud wordt zo eerlijk mogelijk verdeeld over de pakketten voor de 300 tot 350 Dordtse huishoudens.

Een deel van het bestuur bezocht de iftar gisteren ook. Van Meel: ,,Dat is een compleet nieuwe wereld voor ons. Het is mooi om daar op deze manier een kijkje in te krijgen.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!