Volledig scherm
Een volle tribune in het stadskantoor. © Ilse van Driel

Tuindersvereniging massaal aanwezig bij vergadering in Stadskantoor: ‘We willen een statement maken’

Leden van tuindersvereniging De Vrije Tuinder zijn massaal aanwezig bij een vergadering in het stadskantoor. De gemeenteraad bespreekt vanavond het voorstel van wethouder Marco Stam om de verhuizing van de volkstuinen niet meer te financieren.

Eerder stelde de raad 260.000 euro beschikbaar om de tuinen te verhuizen naar de nieuwe locatie aan de Domela Nieuwenhuisweg. Dat bedrag is echter niet toereiken; er zou nog minstens een ton bovenop moeten om het hele project goed af te ronden. Dat vindt het college van burgemeester en wethouders te gortig en dus wil het nu helemaal afzien van financiële steun voor de tuindersclub.

Dat De Vrije Tuinder daar allesbehalve blij mee is, mag duidelijk zijn. Vorige week zei voorzitter Gijs Zevenhoven al dat zijn vereniging op deze manier ‘om zeep wordt geholpen’. De vereniging droeg daarbij aan dat een groot deel van het budget niet eens naar de verhuizing gaat, maar naar voorzieningen in de wijk rondom het tuinderscomplex. Zo zou er een wandelpad, een heg en hek rondom het complex moeten komen, voor omwonenden.

Statement

Het bestuur van de tuindersvereniging heeft haar leden opgeroepen vanavond allemaal naar de vergadering te komen. ,,We zijn met ongeveer 40 man, van de 70”, vertelt Ilaria Barella. ,,We zijn hier echt om een statement te maken. Jammer dat de gemeente het belang van onze tuintjes niet ziet”, zegt ze. Zelf heeft ze sinds 2010 een tuintje op het complex langs de Reeweg Zuid. ,,Ik zou niet weten wat ik zonder die tuin moet. Ik woon in de binnenstad en heb alleen maar een klein balkonnetje. Ik had nooit gedacht dat ik hier vanavond zou zitten, maar het maakt me zo boos.”

In die emotie is ze vanavond niet alleen. ,,We worden gewoon aan de kant geschoven”, aldus Siem Stehouwer, die met een groepje mede-tuinders geduldig op de gang buiten de vergaderzaal het moment afwacht waarop De Vrije Tuinder wordt besproken. Al snel krijgt hij bijval van anderen. ,,Het is schandalig hoe we behandeld worden.” De groep is weinig optimistisch over de afloop van de zaak. ,,Maar we zullen zien hoe kritisch de raad is richting de wethouder.”

Nieuwbouw

Het volkstuinencomplex aan de Reeweg Zuid moet in de toekomst plaatsmaken voor nieuwbouw. De plannen om te tuintjes te verkassen stammen al uit 2008, maar kwamen door de financiële crisis op de plank te liggen. Stehouwer: ,,De winst die de gemeente gaat maken met de ontwikkeling van de nieuwbouwwijk valt in het niet bij de kosten die nodig zijn voor onze verhuizing.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!