Volledig scherm
De gemeente Dordrecht wil stimuleren dat meer inwoners hun tuin vergroenen. © Shutterstock

Tegels uit je tuin? De gemeente Dordt komt ze gratis ophalen

Dordtenaren die af willen van hun tuintegels om daarvoor plantjes of gras in de plaats te zetten, kunnen die gratis laten ophalen door de gemeente. Dat wil zeggen: tegels van de eerste twintig aanmelders worden voor nop opgehaald. De enige voorwaarde die de gemeente stelt is dat het om een groepje van minimaal vier buren gaat.

Bewoners moeten de tegels wel zelf uit hun tuinen halen en op een pallet leggen of in een container gooien. Als klap op de vuurpijl krijgen ze allemaal ook nog een lading compost voor in hun tuinen, zodat ze direct aan de gang kunnen.

Op deze manier hoopt de gemeente te stimuleren dat meer mensen hun tuin vergroenen. Dat is nodig om het regenwater beter af te kunnen voeren. Omdat steeds meer mensen hun tuin vol leggen met tegels is dat, in combinatie met hoosbuien die gaande vaker plaatsvinden, een steeds groter probleem. Dat is niet alleen in Dordrecht het geval, maar in het hele land.

Burendag

De actie vindt plaats in het kader van Burendag, die plaatsvindt op zaterdag 28 september. Daarvoor geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De eerste twintig aanmeldingen hebben mazzel, de eenentwintigste moet toch echt zelf zorgen voor afvoer.

Aanmelden kan op dordrecht.nl/opfleuractieburendag. Inschrijven kan tot 16 augustus, waarna de gemeente begin september contact opneemt.

De gemeente heeft ervoor gekozen om deze actie te combineren met Burendag, een activiteit van Oranje Fonds en koffieproducent Douwe Egberts. Ook dat is een dag waarop buren met elkaar iets ondernemen.

Via de site burendag.nl kunnen buren budget aanvragen voor een buurtactiviteit tot een maximum van 350 euro. De gemeente hoopt dat Dordtenaren van dat geld bijvoorbeeld bloemen of planten aanschaffen om hun buurt op te fleuren.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!