Schoorsteenbrand bij een rieten dak.
Volledig scherm
Schoorsteenbrand bij een rieten dak. © Meesters Multimedia/Hans Verbeek

Stookalarm voor huizen met rieten daken

Het lenteweer van deze week brengt gevaren met zich mee, zo waarschuwt Univé. Volgens de verzekeraar drogen rieten daken snel uit door de combinatie van zon, wind en vorst.

Het bedrijf roept daarom eigenaren van een rietgedekt huis op om voorlopig niet te stoken. ,,Een droog rieten dak reageert ongeveer hetzelfde als een handjevol droog gras. Eén vonkje erbij en voordat je het weet staat het in lichterlaaie. Dan is er maar één goede raad: bij deze weersomstandigheden gewoon niet stoken’’, zegt Erik Dokter, manager verzekeringsbedrijf bij Univé.

De oproep komt juist nu, omdat er veel meer mensen thuis zitten vanwege het coronavirus. ,,En de verleiding groot is om de kachel of haard aan te steken’’, denkt de verzekeraar.

Volgens Univé heeft de brandweer in Nederland becijferd dat het gebruik van de haard in bijna één op de vier gevallen de oorzaak van een brand. In 87 procent van deze gevallen gaat het om een schoorsteenbrand, waarvoor de blusdienst jaarlijks ruim tweeduizend keer uitrukt in Nederland.

Naar eigen zeggen heeft de verzekeraar vijfduizend rietgedekte woningen onder haar verzekerden. Ongeveer de helft daarvan heeft een houtkachel of haard.