Volledig scherm
PREMIUM
De broers Edmon (links) en Edgar (rechts) kwamen in 2010 met hun ouders naar Nederland. ,,Ons bewuste leven hebben we hier gehad. We kennen het land waarnaar we zouden worden uitgezet niet eens.'' © Victor van Breukelen

Sliedrechtse broers leven met angst voor uitzetting

De in Nederland gewortelde broers Edgar (19) en Edmon (18) Sardarean dreigen al jaren te worden uitgezet naar Armenië. Dat land kennen zij niet en ze lopen er volgens henzelf gevaar omdat ze jezidi's zijn.

Quote

Uitgezet worden is één ding, maar dat iemand van wie je houdt aandoen

Vriendschappen, school, uitgaan, puberen, de liefde. Voor leeftijdsgenoten heel vanzelfsprekend, voor Edgar en Edmon niet. Hun leven bestaat uit een bubbel, die elk moment uiteen kan spatten. Ze hebben vrienden, sporten, een rijk sociaal leven. Ze spelen games, Fortnite en Fifa. Ze hebben een havodiploma. Ze willen graag studeren en werken. En ze leven al 7,5 jaar met het idee dat hun leven er morgen totaal anders uit kan zien. Elke dag weer die dreiging dat er 's ochtends om 05.00 uur hard op de voordeur wordt gebonkt, dat ze worden uitgezet naar Armenië. Een land waarmee zij geen enkele binding hebben.

De broers maken afspraken onder voorbehoud. Ze leven bij de dag. Aan de liefde durven ze zich niet te wagen. ,,Vriendschappen kunnen we wel hebben, maar een liefdesrelatie aangaan willen we niet. Uitgezet worden is één ding, maar dat iemand van wie je houdt aandoen.."