Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Sliedrechter hoort voorwaardelijke straf eisen voor brandstichtingen in Dordtse flat

Op verdenking van het stichten van brand in een kelderbox en papiercontainers in een flat aan de Volkerakweg in Dordt in 2017 eist justitie tegen een 38-jarige toenmalige bewoner een voorwaardelijke celstraf van acht maanden.

De licht verstandelijk beperkte verdachte hoorde de straf gisteren ook tegen zich eisen voor belediging en bedreiging van een buurvrouw, met wie hij ruzie zou hebben. Op het vorige woonadres van de man waren geregeld meldingen van in brand gestoken afvalcontainers. Die stopten nadat hij verhuisde. Bovendien heeft de bij hoog en laag ontkennende verdachte - volgens een ex - een grote interesse in hulpdiensten en calamiteiten.

Bij zijn aanhouding had de inmiddels naar Sliedrecht verhuisde verdachte een grote maat gasaansteker in zijn zak. Volgens de aanklager zit de Sliedrechter achter een viertal brandmeldingen uit de flat, waarbij gevaar voor levens of spullen ontstond. Steeds zouden buren hem op de trap zijn tegengekomen. Volgens zijn toegangspasregistratie was hij steeds als laatste in de berging, voordat daar brand ontstond. Bovendien gebeurden de brandstichtingen steeds volgens hetzelfde patroon: met vuur zonder gebruik van brandstof.

Bedreigingen

In maart 2017 heeft de brandweer vuur in een kelderbox in de flat geblust en is schade ontstaan. Doordat daarna alarmen zijn aangebracht, zijn drie andere branden bijtijds ontdekt voordat ze schade konden aanrichten. Een buurvrouw, die klaagde over geluidsoverlast van de man en het naar beneden gooien van een bankstel vanaf zijn balkon, vond vellen papier op de voordeur. ,,Ik pak je. Ik bak je’’, stond er onder meer. Een agent herkende het handschrift van de verdachte. Inmiddels wordt de verminderd toerekeningsvatbare Sliedrechter, die grotendeels van zijn zwijgrecht gebruikmaakte, begeleid door zorgverlener ASVZ.

De rechter doet uitspraak op 12 augustus.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!