Volledig scherm
Sliedrecht Sport-spelverdeelster Sarah van Aalen staat op het punt om tegen VC Sneek Denise de Kant (12) te bedienen. © Peter Verheijen

Sliedrecht Sport slaat Sneek weg bij start play-offs om landstitel

SPORTVoor titelhouder Sliedrecht Sport hadden de play-offs om het landskampioenschap niet beter kunnen beginnen. In de eerste wedstrijd van een best-of-five serie sloeg de ploeg van Vera Koenen gisteravond VC Sneek keihard sporthal De Basis uit: 3-0 (25-15, 25-22, 25-10).

Het was de vijfde onderlinge ontmoeting dit seizoen. De Sliedrechtse volleybalsters verloren alleen de uitwedstrijd in de kampioenspoule met 3-2, nadat het in Sneek vijf matchpoints had verspeeld.

Van Berkel

Bij een dergelijke stunt kwam Sneek, dat zich pas in de laatste ronde van de kampioenspoule ten koste van Set-Up'65 van het finaleticket verzekerde, dit keer niet in de buurt. De eerste set kon met gemak de set van Esther van Berkel genoemd worden. Het jonge team van Sneek, dat zelfs met 12-15 aan de leiding kwam, hield tot 15-15 gelijke tred met de thuisclub. Sliedrecht Sport had de verdediging en de blokkering nog niet op orde en serveerde slordig. Totdat Van Berkel aan service kwam en aan de basis stond van maar liefst tien (!) punten op een rij, onder meer dankzij drie aces. Hiermee kwam de set royaal in Alblasserwaardse handen: 25-15.

Time-out

In het tweede speldeel bleef het initiatief aanvankelijk bij Sliedrecht Sport liggen (8-6), maar de Friezinnen gaven zich niet zomaar gewonnen. Via 16-14 werd het 19-19 en bij 19-21 moest Koenen haar toevlucht zoeken in een time-out. Dit brak het ritme van Sneek, dat Sliedrecht Sport tot dan passend onder druk kreeg, en bij 21-21 stonden de partijen weer naast elkaar. Daarna liet Carlijn Ghijssen-Jans - zij maakte als speelster van Sneek ooit vele successen mee - zich met al haar ervaring gelden. Via een rake klap en een blok van de Sliedrechtse aanvoerster kwam het initiatief weer bij de gastvrouwen, waar de pas 16-jarige Jolijn de Haan de nodige mokerslagen afleverde, te liggen. Bij 23-21 kende Sliedrecht Sport het geluk dat vier keer spelen, tot grote woede van Sneek-coach Paul Oosterhof, door de arbitrage werd gemist. Met 25-22 belandde uiteindelijk ook de tweede set in blauw-witte handen.

Hartelust

Sneek stortte vervolgens compleet in en Sliedrecht Sport, dat zijn veertigste officiële wedstrijd van het seizoen speelde, leefde zich naar hartelust uit. Vooral over de buitenkant via Fleur Savelkoel, Van Berkel en invalster Christie Wolt kon punt na punt worden begroet. Sneek haalde nog net de dubbele cijfers (25-10), maar na precies een uur konden de 75 in het rood gestoken Friese fans de thuisreis, die heel wat langer duurde, al aanvaarden.

De tweede wedstrijd wordt zondag om 16.00 uur in Sneek gespeeld. Het derde treffen is - tot ongenoegen van Sneek - wederom midweeks (woensdag 24 april) in Sliedrecht. Zondag 5 mei (in Sneek) en zaterdag 11 mei (in De Basis) zijn de data voor ontmoeting vier en vijf. Maar als Sliedrecht Sport de vorm én gretigheid van gisteren vasthoudt, hoeft het zover zeker niet te komen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Sliedrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

  1. Graaiende oud-topman van Dordts staalbedrijf moet overzicht geven van al zijn bezittingen
    PREMIUM

    Graaiende oud-top­man van Dordts staalbe­drijf moet overzicht geven van al zijn bezittin­gen

    De oud-directeur van het Dordtse staalbedrijf Arcus die 2,2 miljoen euro stal van zijn werkgever moet uiterlijk woensdag 2 oktober een overzicht geven van al zijn bezittingen in binnen- en buitenland. Het gaat om bankrekeningen, beleggingen en kostbare bezittingen. Voor elke dag dat hij te laat is, legt de rechtbank Rotterdam hem anders een dwangsom op van 2500 euro. Dit bedrag kan oplopen tot een ton.