De molens van Kinderdijk
Volledig scherm
De molens van Kinderdijk © Archieffoto Cees van der Wal

SGP: Corona bewijst dat zondagsrust in Kinderdijk mogelijk is

De coronacrisis is het bewijs dat het goed mogelijk is zondagsrust in te voeren in het molengebied van Kinderdijk. Dat betoogt  de SGP in de gemeenteraad van Alblasserdam. ,,Er komt nu ook bijna niemand meer’’, aldus gemeenteraadslid Harrald van Vliet.

De SGP zou het liefst zien dat er in het hele gebied van het werelderfgoed Kinderdijk op zondag geen bezoekers meer komen. Alleen op die manier wordt recht gedaan aan het bijzondere karakter dat de zondag voor deze partij heeft. Tot nu toe kreeg ze echter steevast te horen dat dat onmogelijk is omdat het ondoenlijk is het hele gebied af te sluiten met hekken.

Nu covid-19 de wereld in haar greep heeft, blijkt dat helemaal niet nodig te zijn. Hoewel de bezoekersmolens en de gemalen gesloten zijn, is het molengebied wel toegankelijk. Desondanks is het er stil; er komen vrijwel alleen maar wandelaars en fietsers uit de directe omgeving.

Wethouder bereikte te weinig

De SGP, bijgevallen door de ChristenUnie, verwijt wethouder Arjan Kraijo dat hij in besprekingen met onder meer Molenlanden en de Stichting Werelderfgoed te weinig bereikt heeft voor de zondagsrust. Het enige is dat vast ligt, is dat de stichting Werelderfgoed in haar verhaal voor de bezoekers ook aandacht aan de zondagsrust zal geven. Die besprekingen gaan wel verder, maar daar heeft de gemeenteraad verder niets meer over te zeggen. Volgens Kraijo hoeft hij zich daar geen zorgen over te maken: ,,We gaan het hier op de één of andere manier nog over hebben.’’

Overigens had ook CDA-fractievoorzitter Arco Strop graag veel meer aandacht voor de zondagsrust gezien: ,,Maar ook op andere dagen moeten we de bezoekersstromen binnen de perken zien te houden, alleen al voor de leefbaarheid van het gebied.’’ Probleem daarbij  is echter dat het de bedoeling is dat de inkomsten uit het toerisme groot genoeg moeten zijn om het kostbare onderhoud van de molens te betalen.