Scooterreis Dordtse tiener naar Spanje verloopt voorspoedig: ‘Gewoon gas er op!’

Het scooteravontuur van Dordtenaar Michon Habing (17) verloopt voorspoedig. De tiener vertrok in de nacht van vrijdag op zaterdag en arriveerde ‘s avonds in Lyon. Maandagochtend om vier uur begint hij aan het laatste deel van zijn reis van 1461 kilometer naar eindbestemming L’Estartit aan de Spaanse Costa Brava.

Liggend aan het zwembad van zijn hotel in het Franse Lyon neemt de Dordtse tiener Michon Habing zondagmiddag zijn mobiele telefoon op. Hij is aan het uitrusten van het eerste deel van zijn bijzondere scooterreis die voert van zijn ouderlijke woning aan de Oudendijk in Dordrecht naar het Spaanse L’Estartit.

Een avontuur van bijna 1500 kilometer dat enkele weken geleden in hem opborrelde en dat zijn vader en moeder met geen mogelijkheid meer uit zijn hoofd gepraat kregen.

Hazenslaapjes

,,Het gaat fantastisch’’, laat Michon weten en lacht. ,,Ik heb net gegeten en gezwommen. Maandagochtend om vier uur in de ochtend gaat mijn reis verder. Nu eerst nog even relaxen.’’

Zijn trip startte vrijdagnacht. ,,Ik ben om kwart over twaalf vertrokken’’, vertelt hij. ,,Heerlijk joh. Het is dan erg rustig op de weg. Ik heb alleen maar doorgeknald. Gewoon gas er op, hahaha.’’

Het verhaal gaat onder de foto verder.

Volledig scherm
Michon Habing op zijn ‘bollie’. © Qphoto

Bij het stuur van zijn scooter, die de naam ‘Bollie’ draagt, zette hij boxjes neer om onderweg muziek te kunnen luisteren. Zo reed hij bijna in één ruk door naar zijn tussenstop in Lyon, waar hij vooraf een hotel had geboekt. ,,Ik ben onderweg twee keer gestopt om een tukkie te doen. Ik heb toen mijn scooter in de bosjes gezet en ben gaan slapen. Hoe? Nou, ik leg dan een handdoekje naast mijn scooter neer en ga er op liggen.’’ Lang duurden die ‘hazenslaapjes’ niet: hooguit twintig minuten.

Op zaterdagavond half elf kwam Michon aan in Lyon en trok het hotel in om even uit te rusten. ,,Ik heb een goede nachtrust gehad en had al weer kunnen vertrekken’’, vertelt hij zondagmiddag aan de telefoon, ,,maar dan zou ik na middernacht in L’Estartit aankomen. Dan is alles dicht. Dus daarom blijf ik lekker hier wat langer relaxen en ga ik maandagochtend om vier uur rijden. Misschien ook nog wel iets eerder.’’

Het verhaal gaat onder de foto verder.

Volledig scherm
De bepakte scooter van Michon, die momenteel in Lyon verblijft. © Privefoto

Droog

De ambitieuze rit, in het verleden ook wel eens door andere Nederlanders afgelegd met de Vespa, bevalt Michon goed. ,,Ik heb het heel de route droog gehad. Het was niet te warm, niet te koud; precies goed eigenlijk.’’

Ook heeft de Dordtse tiener tot nu toe geluk gehad met zijn scooter die het goed houdt. Hij heeft niet eens banden hoeven verwisselen bij de 874,83 kilometer die hij sinds de start aflegde, getuige de statistieken van zijn gps-tracker op zijn scooter, waarmee zijn familie en vrienden zijn reis op afstand kunnen volgen.

,,Ik heb niet overal de fietspaden kunnen pakken, omdat er vooral hier in Frankrijk vaak keien liggen. Dan gaan mijn banden er aan. Er zijn nu al stukken uit mijn banden’’, aldus Michon, die naar eigen zeggen in Frankrijk veelal ‘binnendoor’ rijdt en de autowegen pakt.

Als de Dordtenaar zijn bestemming bereikt, zo kondigde hij eerder aan, blijft hij daar zes of zeven dagen. Daarna begint hij aan de terugreis. Hoogstwaarschijnlijk via een andere route.

Reageren? dd.brieven@ad.nl

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in