Volledig scherm
Den Haag, 7 februari 2018 'Klimaatstaking' op het Malieveld in Den Haag. Scholieren vanuit het hele land komen naar het grootste grasveld van de Hofstad om te demonstreren voor een ambitieuzer klimaatbeleid. © Martijn Beekman

Scholen in de regio zeggen nee tegen klimaatspijbelen

De leerlingen die vorige week van hun scholen toestemming kregen om in Den Haag te staken voor het klimaat, mogen dat niet nog een keer doen. Dat zien de scholen in de regio als spijbelen.

Zo’n tienduizend middelbare scholieren verzamelden zich vorige week donderdag op het Malieveld in Den Haag. Ze kregen voor elkaar dat ze met de regering in gesprek mochten, maar al snel bleek dat dat niet naar tevredenheid van de scholieren was. Daarom werd opgeroepen om deze en volgende weken opnieuw te ‘spijbelen’ voor het klimaat.

Voor scholen in de regio is dat vanaf nu inderdaad spijbelen. Vorige week kregen leerlingen nog toestemming als ze een briefje met handtekening inleverden bij de administratie, maar dat gaat nu niet meer op.

,,Ze hebben hun punt gemaakt. Het staken heeft zijn effect gehad, ze hebben een gesprek voor elkaar gekregen’’, zegt bestuurder Mariëtte de Heide van het Willem de Zwijger College in Papendrecht en Hardinxveld-Giessendam.

Ervaring

,,Als ze altijd op donderdag gaan, missen ze steeds dezelfde lessen. Het was een mooie ervaring voor de leerlingen. Maar ze moeten ook leren dat Nederland een democratie is en dat het nu bij de beleidsmakers ligt.’’

Quote

Vanaf nu zijn de leerlingen ongeoor­loofd absent als ze naar Den Haag gaan

Hans Dekker, Johan de Witt Gymnasium

Mochten de leerlingen van het Willem de Zwijger College toch naar Den Haag willen, dan is dat een afweging die ze moeten maken. ,,Dat is ook een nuttige les’’, vindt De Heide. ,,Alles heeft een prijs, en keuzes hebben consequenties.’’

Vorige week waren 59 leerlingen van de school op het Malieveld. De bestuurder heeft nog geen signalen gehoord van leerlingen die voor de tweede keer willen gaan, maar wil dat voor zijn door nu al te zeggen dat de school het niet toestaat.

Ook het Johan de Witt Gymnasium in Dordrecht vindt één keer staken genoeg. ,,Vanaf nu zijn de leerlingen ongeoorloofd absent als ze naar Den Haag gaan’’, zegt rector Hans Dekker.

Bij hem hebben zich ook nog geen leerlingen gemeld die een tweede keer gaan. ,,Vorige week was het ruim van tevoren aangekondigd en konden leerlingen hun afwezigheid verantwoorden. Nu is het allemaal kort dag, maar ik heb nog geen verzoeken gehad van de leerlingen.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!