Volledig scherm
Romy Reemer heeft heel andere plannen in het leven dan haar ouders. ,,De oliebollenkraam stopt bij mij.” © Maartje Brockbernd

Romy woont al haar hele leven in een huis op wielen: ‘Dat voelt heel normaal’

VAN DE STRAATFotograaf Maartje Brockbernd en verslaggever Robin Nanninga lopen wekelijks iemand tegen het lijf. Deze keer kwamen ze criminoloog in spe Romy Reemer (23) tegen bij het kamp aan de Merwedestraat. 

,,Opgroeien in een woning op wielen voelde voor mij heel normaal. Ik voelde mij niet anders dan klasgenoten. De één woont in een flat, de ander in een rijtjeshuis en weer een ander in een villa. Mijn huis heeft toevallig wielen. We stonden tot twee jaar terug met onze woning in het Lijnbaangebied, nu hier. Daar had ik de bioscoop en Kunstmin om de hoek. Ik ben een theaternerd, dus daar was ik veel te vinden. Hier geniet ik met de hond van de zonsondergang aan het water.”

,,Wij wonen hier met vijf gezinnen bij elkaar. Ik vond het altijd grappig om van kinderen te horen dat ze bij hun oma op visite gingen. Ik dacht: naar je oma toe? Ik heb mijn oma altijd op drie stappen afstand gehad. Ik heb daardoor denk ik een andere band met mijn oma dan dat andere kinderen hebben.”

,,Mijn ouders hebben in de wintermaanden een oliebollenkraam in Stadspolders. In die tijd volgde ik altijd les op een gewone basisschool, de Johan Friso. Als het kermisseizoen begon, ging ik naar de rijdende school voor kermis- en circuskinderen. Daar deed ik hetzelfde werk als de kinderen op mijn school. Op de middelbare school wilde ik het casual doen, haha. Toen besloot ik thuis te blijven, bij oma. Ik wilde serieus met school aan de slag, zat op het gymnasium.”

Quote

Op de middelbare school wilde ik het casual doen

Romy Reemer

,,Inmiddels heb ik al een jaar mijn bacheloropleiding rechten afgerond in Utrecht. In september begin ik aan de master criminologie. Rechten vond ik heel leuk, maar het onderzoeksgedeelte bleef een beetje te beperkt. Tijdens de minor criminologie merkte ik hoeveel meer vrijheid je daar krijgt. Je staat zelf middenin het onderzoeksproces, moet ook interviewen, observeren. Ik ben geïnteresseerd in het criminele gedeelte van strafrecht. Wat maakt iemand crimineel? Waarom doen mensen criminele dingen?”

,,Wat ik wil doen, is totaal anders dan wat mijn ouders doen. De oliebollenkraam stopt bij mij, haha. Mijn ouders hebben mij altijd gesteund in het studeren. Ik heb veel geholpen in de kraam, maar mocht altijd thuisblijven als ik een belangrijk tentamen had of een drukke periode. Het is nooit vanzelfsprekend geweest dat ik de oliebollenkraam zou overnemen. Mijn ouders hebben altijd gezegd: als je het wilt, prima. Zo niet, ook goed!’’

Bekijk eerdere ontmoetingen in Van De Straat in het dossier.

Volledig scherm
Maartje Brockbernd (links) en Robin Nanninga (rechts). © Ilse van Driel

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!