RIVM: ‘Uit sommige moestuinen kun je beter geen groenten en fruit eten vanwege vervuiling Chemours’
Uit enkele moestuinen in de regio kun je beter geen groenten en fruit meer eten, dit concludeert het RIVM na een uitgebreid onderzoek naar de aanwezigheid van PFOA en GenX en 16 andere PFAS-stoffen in moestuinen in de regio Drechtsteden, Dordrecht, Papendrecht en Molenlanden.
Het RIVM heeft het onderzoek naar PFAS in groenten en fruit uit moestuinen in de regio afgerond. De meeste inwoners in die gemeenten kunnen groenten en fruit uit eigen tuin (blijven) eten. Een aantal moestuineigenaren moet hierbij wel afwisselen met groenten en fruit uit de winkel. Bij enkele moestuinen uit Sliedrecht adviseert het RIVM om helemáál geen groenten of fruit uit de tuin te eten, tenzij de gewassen in bakken met potgrond uit de winkel zijn geteeld.
Helemáál geen groenen en fruit meer uit de tuin
Een aantal moestuinen in gemeente Sliedrecht bevat veel PFAS. Op het kaartje is dit gebied rood omcirkeld. Het RIVM adviseert de mensen die hierbinnen een moestuin hebben om helemaal geen groenten en fruit uit de tuin en de kas te eten. Het telen van groenten en fruit in bakken met potgrond uit de winkel kan wél. Dit advies gaf het RIVM overigens ook al in 2021.
Wij vinden dat inwoners niet ongevraagd geconfronteerd mogen worden met de gevolgen van de uitstoot van deze PFAS. Deze stoffen horen niet thuis in het milieu, niet in ons water, niet in ons voedsel.
Een flink deel van de moestuineigenaren wordt verder nog geadviseerd het eten en groenten uit eigen moestuin af te wisselen met het eten van groenten en fruit uit de winkel. Het gaat hier om het gebied binnen de oranje stippellijn (en buiten de rode stippellijn). Daarbinnen bevatten moestuinen relatief veel PFAS. ,,De concentratie PFAS in groenten en fruit in deze tuinen blijven wel onder de gezondheidskundige grenswaarde, dat is de norm van het RIVM. Maar omdat we ook op andere manieren PFAS binnenkrijgen, is het advies om alsnog het eten uit eigen tuin af te wisselen met het eten van groenten en fruit uit de winkel”, aldus het rapport van het RIVM.
Dit advies is strenger dan het advies na het vorige moestuinonderzoek in 2018. Toen was het bericht dat er onbeperkt uit moestuinen, die verder lagen dan 1 kilometer van de fabriek van Chemours, gegeten kon worden.
Uit de tuin eten zoals je gewend bent
De meeste moestuineneigenaren kunnen groenten en fruit blijven eten, zoals ze gewend zijn, meldt het RIVM. Deze tuinen bevatten weinig PFAS. Dit zijn de tuinen in het groene gebied (buiten de rode – en oranje stippellijn).
De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden gaven opdracht tot het onderzoek, dat in de zomer van 2021 startte. Het doel was: duidelijkheid geven aan inwoners over het eten van groenen en fruit uit de moestuin. In totaal werden 1500 monsters afgenomen van 26 soorten fruit en groenen. Deze werden onderzocht op de hoeveelheid PFOA en GenX en 16 andere PFAS-stoffen. Op basis hiervan adviseert het RIVM over het eten van groenten en fruit uit eigen (moes)tuin.
Die uitstoot moet wat ons betreft stoppen.
De gemeenten hebben contact over het onderzoek met de moestuineigenaren die hieraan meewerkten. ,,Daarnaast worden deze adviezen breed in de regio gedeeld, zodat inwoners de adviezen kennen en actie kunnen ondernemen wanneer nodig.”
‘Dit is een vervelende boodschap’
,,Dit is een vervelende boodschap voor sommige moestuineigenaren, in het bijzonder voor de moestuineneigenaren dichtbij de fabriek”, reageren samenwerkende wethouders op de onderzoeksresultaten. ,,Zonder dat zij hier iets aan kunnen doen, worden ze geconfronteerd met het advies om niet meer uit hun eigen moestuin te eten of om niet teveel en te vaak uit de tuin te eten. Het werken in een moestuin is een gezonde bezigheid die moestuineigenaren juist veel plezier brengt. Gelukkig kan een groot gedeelte van de moestuineigenaren wel uit de tuin blijven eten, zoals ze gewend zijn.”
,,Wij vinden dat inwoners niet ongevraagd geconfronteerd mogen worden met de gevolgen van de uitstoot van deze PFAS. Die uitstoot moet wat ons betreft stoppen. Daar zetten de vier gemeenten, de GGD, OZHZ en de provincie Zuid-Holland zich gezamenlijk voor in. Deze stoffen horen niet thuis in het milieu, niet in ons water, niet in ons voedsel. De gemeenten hebben de bedrijven dan ook aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van hun uitstoot.”
Er volgt nog onderzoek naar grond en water
Ingenieursbureau Arcadis heeft in de moestuinen uit het onderzoek ook monsters genomen van grond en water uit de sloot, regentonnen en grondwater. Deze zijn ook geanalyseerd op PFAS. ,,Als dit onderzoek is afgerond, kan er een advies gegeven worden over het gebruik van de moestuin. We verwachten dit onderzoek ongeveer in oktober.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
FC Dordrecht kan angstgegner Roda JC niet bedwingen: ‘Maar we krijgen er een leider bij’
Ook na drie decennia wacht FC Dordrecht nog op een zege bij Roda JC. De ploeg van Santoni, nog zonder nieuwste aanwinst Tim Receveur, boog in de slotfase met 1-0. Maar het raamwerk van de Dordtse selectie voor de komende tijd krijgt steeds meer vorm. ,,We krijgen een leider erbij.” -
PREMIUMBINNENKIJKEN
Lianne en Kees staan vanaf hun moderne villa zo op een dijk aan de Merwede: ‘Zo’n fijn uitzicht’
In een luxe villa in jarendertigstijl op de Woelse Donk in Gorinchem wonen Kees (61) en Lianne (57) Zwetsloot. Zij genieten niet alleen van de ruimte in het huis, maar ook van hun uitzicht op een park met een waterpartij. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Kringloopwinkels in de regio geven gratis spullen weg: ‘Anders belanden ze bij het restafval’
Vier kringloopwinkels in de regio geven in de Week van de Circulaire Economie gratis spullen weg die anders worden weggegooid. Ze zijn licht beschadigd of incompleet, maar voor iemand met handige handen zeker bruikbaar.
-
Groep dansende Dordtenaren maakt binnenstad zaterdag extra zonnig
De Dordtse binnenstad werd zaterdagmiddag even overgenomen door een groep dansers. Zo'n 25 dansliefhebbers kwamen na een oproepje van Kunstmin samen voor een zogeheten ‘flashmob’. Dat deden ze niet zomaar, namelijk om een nieuwe musical te promoten. -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Geen groente meer uit tuinen bij chemische fabriek: ‘Hoeveel gif denk je dat op krop sla in de winkel zit?’
Wel of niet blijven eten uit eigen tuin, nu het RIVM adviseert om dat binnen een kilometer van de Chemours-fabriek in Dordrecht niet meer te doen? ,,We eten al sinds 1959 uit de moestuin hier, daar gaan we echt niet ineens mee stoppen.’’