Volledig scherm
FN Steel in Alblasserdam © AD

Redding uit China voor moederbedrijf FN Steel in Alblasserdam

British Steel, het noodlijdende moederbedrijf van het Alblasserdamse bedrijf FN Steel, lijkt van de ondergang gered. Het Chinese Jingye Group neemt de holding over.

Het is nog onduidelijk wat de nieuwe eigenaar van plan is met het Alblasserdamse FN Steel, waar zo’n 300 mensen werken. Het Britse staalconcern kocht FN Steel in 2017. Het stond al maanden op omvallen en gesprekken met uiteenlopende partijen over een overname liepen stuk. Toen een noodlening van de Britse overheid uitbleef, sijpelden berichten door dat het bedrijf op instorten zou staan.

Geen garantie

Alblasserdam De overname van British Steel door de Chinese Jingye Group heeft niet alleen in Alblasserdam effect. Het bedrijf heeft in het oosten van het Verenigd Koninkrijk, in Scun­thorpe, een grote fabriek staan. In Teeside staan nog twee fabrieken. Ook in Frankrijk heeft het bedrijf een fabriek.

Toch kleven er nog haken en ogen aan. De voornaamste is dat de overname moet worden goedgekeurd door toezichthouders, waarbij aan voorwaarden moet worden voldaan. FN Steel werd in september 2017 door British Steel overgenomen, vooral omdat het staaldraad in andere afmetingen maakt dan het moederbedrijf dat doet. Na de overname destijds veranderde er niets voor de werknemers in Alblasserdam.

In 2016 ging het naastgelegen staalbedrijf Nedstaal over de kop. Dat maakte daarna een doorstart na een overname, maar dat ging mis. Inmiddels zijn er plannen om dat pand te slopen, om plaats te maken voor nieuwe bedrijven.

British Steel produceert ieder jaar 2,8 miljoen staal en heeft een jaaromzet van zo’n 1,4 miljard euro. Er werken internationaal 5000 mensen bij de staalgigant. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alblasserdam en omstreken?Schrijf je hier in!