Volledig scherm
Een impressie van Belthure Park vanuit de lucht. © Impressie

Projectontwikkelaar wil miljoenen van gemeente Dordrecht vanwege stoppen Belthure Park

Dordrecht hangt een claim van negen miljoen euro boven het hoofd. Dat stelt projectontwikkelaar BPD, die het Belthure Park wilde bouwen, een villawijk met 220 woningen. Tot ongenoegen van BDP veranderde Dordt de plannen en besloot de polder open te houden. 

Bij de Raad van State stelde de ontwikkelaar dat de raad een ander besluit had genomen als zij had geweten dat het besluit de gemeente ruim 9 miljoen euro planschade gaat kosten. Dordrecht betwijfelt of de planschade wel zo groot is als BPD beweert. BDP claimt schade voor de waardedaling van de gronden(agrarisch in plaats van bouwgrond) en voor de hoge voorbereidings- en proceskosten.

‘De gemeenteraad nam in 2016 een impulsief besluit om de polder geheel open te houden, zonder dat daar een visie of beleid aan ten grondslag lag,’ zei de raadsman van BPD. De projectontwikkelaar en volkstuineigenaar Valk vroegen aan de Raad van State om het nieuwe bestemmingsplan omver te schoffelen. BPD vindt dat Dordt zich aan eerdere afspraken moet houden om daar duurdere woningen te bouwen. 

Volgens de gemeentewoordvoerder was het afschieten van het plan allesbehalve een oprisping. De raad heeft er welbewust voor gekozen om de polder geheel open te houden. Er was maar één keuze: of geheel open houden, of volbouwen met woningen.’

Geen compromis

Quote

Was er dan geen compromis mogelijk?

Rechter Rosa Uylenburg

Rechter Rosa Uylenburg vond dat wel erg zwart-wit. ,,Er zitten tussen die beide uitersten toch nog wel andere mogelijkheden, bijvoorbeeld een beetje bouwen en dat combineren met een open polder. Was er dan geen compromis mogelijk?’’ ,,Nee, de keuze was voor het volledig behoud van de polder zoals die nu is’’, aldus de gemeentewoordvoerder.

Of ontwikkelaar BPD en volkstuineigenaar Valk de Raad van State ervan heeft overtuigd dat het open polderplan geheel van tafel moet leek niet zo waarschijnlijk, zo bleek tijdens de zitting. Want het hoogste bestuursrechtscollege benadrukte dat de gemeenteraad een grote bevoegdheid heeft om te bepalen waar wel en niet gebouwd wordt. 

De Raad van State doet over enkele weken uitspraak. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!