Fractievoorzitter Gerrit Venis van PRO Sliedrecht gaat zelfstandig verder.
Volledig scherm
Fractievoorzitter Gerrit Venis van PRO Sliedrecht gaat zelfstandig verder. © Milan Rinck

PRO Sliedrecht zet fractievoorzitter Gerrit Venis aan de kant, Venis verder als Geduld 2.0

PRO Sliedrecht heeft haar waarnemend fractievoorzitter Gerrit Venis aan de kant gezet. Hij blijft vooralsnog wel lid van de gemeenteraad.

De scheiding volgt twee weken nadat coalitiegenoten SGP-ChristenUnie, CDA en PvdA het vertrouwen in PRO opzegden. Ze hadden weliswaar alle vertrouwen in PRO Sliedrecht-wethouder Hanny Visser, maar het optreden van Venis stuitte hen tegen de borst. Venis zou regelmatig afspraken uit het coalitieakkoord ter discussie stellen en zelfs de integriteit van wethouders ter discussie stellen. 

Deze week meldde vervolgens fractievoorzitter Peter de Borst, die na een burn-out terug zou komen, niet meer terug te keren in de raad. Hij voelt zich niet meer thuis bij PRO, dat te vaak de schuld aan anderen zou geven.

Partij is in nieuwe positie gekomen

PRO Sliedrecht heeft Venis nu verzocht de fractie te verlaten: ,,De partij is in een nieuwe positie terecht gekomen en wil met een nieuwe ploeg bouwen naar de verkiezingen van 2022.’’ Partijvoorzitter Timo Pauw meldt dat het afscheid niet opgezet is in de hoop de zetel in het college van burgemeester en wethouders te behouden: ,,Wij kijken alleen naar de verkiezingen, maar aan de andere kant: wij hebben het vertrouwen niet opgezegd. Wie weet wat er nog gebeurt.’’

Venis heeft ingestemd met het verzoek om uit de fractie te stappen. ,,Zowel PRO als Venis vinden het jammer dat op deze manier van elkaar afscheid genomen moet worden’’, schrijven ze in een gezamenlijke verklaring.

Venis verder als Geduld 2.0

Venis blijft wel gemeenteraadslid. Voorafgaand aan de verkiezingen was afgesproken dat Venis eind 2020 op zou stappen: hij zou vooral nieuwe gemeenteraadsleden wegwijs moeten maken in de plaatselijke politiek. Venis zegt dat hij zich aan die afspraak zal houden. Bij zijn vertrek valt zijn zetel terug aan PRO.

Hij heeft zijn eenmansfractie inmiddels de naam Geduld 2.0 toegedicht, maar begint geen eigen partij. In een eigen verklaring schrijft hij dat hij in de meeste gevallen gewoon met PRO mee zal stemmen. Op het programma van die partij is hij immers ook verkozen. Op enkele heikele punten in de Sliedrechtse politiek (Watertorenterrein, Burgemeester Winklerplein en de verplaatsing van de voetbalvelden) zou dat anders kunnen zijn. Dat zijn nu juist de punten waarop de coalitiegenoten hem onbetrouwbaar vonden.