Volledig scherm
De Zwijndrechtse watertoren kreeg een extra verdieping met panoramisch uitzicht. © Peter Koster

Prijs voor gerestaureerde Zwijndrechtse watertoren

Projectontwikkelaar Isa heeft met de restauratie van de monumentale watertoren in Zwijndrecht de Watertorenprijs 2019 van de Nederlandse Watertorenstichting in de wacht gesleept. De watertorenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een project om dergelijke torens nieuw leven in te blazen.

Dat nieuwe leven kon de toren op de oever van de Oude Maas wel gebruiken. Die stond er al bijna 20 jaar ongebruikt bij, ook al omdat het waterleidingbedrijf het terrein er om heen nog als wingebied gebruikte en geen andere gebruikers duldde. Enkele jaren geleden werd dat gebruik gestaakt en kocht Isa de toren. Dat heeft het idee er flexibele kantoorruimte, horeca en een expositieruimte in te vestigen.

Panorama

Daarbij kreeg architectenbureau RoosRos de ruimte om het monument aan te passen. Zo werd onder het dak een extra verdieping met panoramisch uitzicht over Dordrecht en het Drierivierenpunt gebouwd. Het oude houten torentje op het dak werd vervangen door een stalen exemplaar. Volgens veel Zwijndrechtenaren is dat te modernistisch, maar volgens Roosros is het juist een verwijzing naar een torentje dat er bij de bouw in 1887 op gestaan moet hebben.

Volgens de jury heeft de watertoren de potentie om een aangename plek op de oever te worden. Daarbij tekent ze wel aan dat de omvang van de toren zelfs met de nog te realiseren aanbouw  mogelijk te klein is voor een rendabele, commerciële exploitatie.

In de zomer van 2018 werd de kap van monumentale watertoren geplaatst.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Zwijndrecht en omstreken? Schrijf je hier in!