Volledig scherm
In de nacht van vrijdag 26 juli op zaterdag 27 juli ging een auto aan de Generaal S.H. Spoorstraat in vlammen op. © Fotopersburo Busink/Jeroen Verbueken

Politie: ‘Autobranden in Dordrecht zijn het gevolg van brandstichting’

Alle autobranden op dertien verschillende plekken door heel Dordrecht zijn het gevolg van brandstichtingen. Dat concludeert de politie in het onderzoek naar de reeks incidenten van dit jaar, waaronder die van afgelopen weekeinde in het centrum.

Toch zegt zowel burgemeester Wouter Kolff als de politie dat er geen sprake hoeft te zijn van één en dezelfde dader of dadergroep. ,,We willen benadrukken dat niet iedere autobrand dezelfde achtergrond hoeft te hebben en ook de dader of daders niet’’, zeggen ze beiden.

In één van de brandstichtingen werd eerder een 52-jarige man uit Krispijn opgepakt, maar die wordt niet in verband gebracht met de andere branden. Deskundigen vertelden eerder in deze krant al dat er sprake kan zijn van een pyromaan, een imitator of een groep die uit is op een kat en muis spel met de politie.

Brandstichting

Hoewel de politie gebruikt maakt van een analist en gedragsdeskundigen, wil woordvoerder Henk van der Velde niets zeggen waar alle onderzoek tot nu toe heeft geleid. ,,Over de stand van zaken van het onderzoek, dat nog steeds doorgaat, kan ik niets vertellen. Behalve dat we in alle gevallen uitgaan van brandstichting’’, zegt hij desgevraagd. ,,Verder doen we daar geen uitspraken over en ook niet over het resultaat van het sporenonderzoek.’’

Voor Beter Voor Dordt en ChristenUnie/SGP lijkt dat niet genoeg. Zij willen meer weten over wat er justitie doet om de daders te pakken, zo laten ze weten. Indien nodig achter gesloten deuren, aldus fractievoorzitter David Schalken (Beter Voor Dordt) die zegt dat het oplaaien van de autobranden voor onrust kan zorgen onder de Dordtse bevolking.

,,Ik kan me voorstellen dat je als politie dingen in gang zet die je niet naar buiten wilt brengen, maar in bepaalde situaties kun je de gemeenteraad wel in vertrouwen informeren’’, stelt hij.

Bij de reeks aangestoken autobranden in Dordrecht zijn nu in totaal al 24 auto’s vernietigd.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!