Volledig scherm
Interventiecardioloog Auke Weevers (midden) met collega's in een van de nieuwe cathkamers van het Albert Schweitzer ziekenhuis. 'Uitbreiding is nodig omdat de vraag naar dit type ingrepen toeneemt.' © Frederike Slieker

Patiënten Albert Schweitzer mogen na dotteren dezelfde dag nog naar huis

Patiënten in het Albert Schweitzer ziekenhuis die een geplande dotteroperatie ondergaan, kunnen voortaan dezelfde dag al naar huis.

Per jaar betekent dit dat rond de zevenhonderd hartpatiënten, van wie rond de 30 procent uit de Gorcumse regio, niet meer een nacht in het Dordtse ziekenhuis hoeven te blijven.

Het merendeel van die groep is gedotterd, wat inhoudt dat een vernauwing in de kransslagader is opgerekt met een ballonnetje en er een stent is geplaatst. Mensen die ongepland gedotterd zijn, bijvoorbeeld na een acuut hartinfarct, moeten nog wel in het ziekenhuis blijven tot ze voldoende zijn hersteld van de gevolgen.

Mensen bij wie gepland een pacemaker of een ICD (implanteerbare cardioverter-defibrillator) is geplaatst, komen ook in aanmerking voor de dagbehandeling zonder een nacht verblijf. Een ICD is een inwendig apparaatje dat een reddende schok aan het hart geeft bij een bedreigende ritmestoornis.

 ,,Vroeger bestonden bij deze ingrepen risico's op complicaties, zoals een nabloeding of een functiestoornis in het geïmplanteerde apparaat", vertelt interventiecardioloog Auke Weevers. ,,In de hedendaagse praktijk komen die complicaties zo goed als niet meer voor, doordat de technieken en procedures sterk zijn verbeterd. Daarom zien wij geen reden meer om de patiënt een nacht bij ons te houden.''

Daar komt bij dat de meeste mensen zich thuis prettiger voelen en daar sneller herstellen. ,,Uiteraard krijgen patiënten en hun naasten duidelijke instructies mee over hoe te handelen als er toch nog iets onverwachts zou optreden."

Quote

De vernieu­wing en uitbrei­ding waren nodig, de vraag naar dit type ingrepen neemt toe

Auke Weevers

Uitbreiding

De afdeling waar deze patiënten verblijven, wordt uitgebreid met loungestoelen. Weevers: ,,Met een meer huiskamerachtige uitstraling willen we benadrukken dat zij niet opgenomen zijn, maar alleen bij ons te gast zijn voor de ingreep."

Tegelijk met deze innovatie heeft het zogeheten cathlab een grondige vernieuwing ondergaan. ,,We hebben er een derde cathkamer bij gekregen. Van de bestaande twee is er één helemaal opnieuw opgebouwd, met de nieuwste apparatuur. De vernieuwing en uitbreiding waren nodig, omdat de vraag naar dit type ingrepen toeneemt, evenals de complexiteit ervan."

Bij de verbouwing heeft de afdeling ook een directe verbinding gekregen met de verpleegafdeling cardiologie, in de vorm van een luchtbrug. Patiënten die wel opgenomen zijn, hoeven met hun bed niet meer over de poliklinieken van en naar de cathkamer gereden te worden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!