Volledig scherm
Het Generaal Spoorpad in Dordrecht. © Google Maps

Pad voor verzetsheld Alblas in Dordrecht 'halve oplossing'

Het voorstel van de straatnamencommissie om het Generaal Spoorpad langs het Wantij in Dordrecht te hernoemen naar verzetsheld Aart Alblas is volgens dominee Michiel de Zeeuw een halve oplossing.

De leider van de Wilhelminakerk was één van de bepleiters van een meer prominente plek in de stad dan het bruggetje naast de N3 op de Staart dat tot nu toe zijn naam draagt.

Het pijnpunt voor De Zeeuw zit hem in de gekozen plek. Alblas krijgt dan wel een heel pad naar zich vernoemd langs mooie natuur in de stad, maar dat was niet wat de lobby voor ogen had. ,,De kern van ons betoog was dat we Aart Alblas een plaats midden in de stad wilden geven. Een herkenbare, waar veel meer mensen kunnen leren wie hij was. Deze man heeft zijn leven gegeven voor onze vrijheid.''

Geheim agent

Dordtenaar Aart Alblas vluchtte op 19 maart 1941 met een boot uit Hellevoetsluis naar Engeland in een gestolen Duits uniform. Hij werd geheim agent en keerde terug naar Dordrecht. Een jaar later werd Alblas in de val gelokt, nadat zijn geliefde met haar familie was opgepakt. In september 1944 werd Alblas omgebracht in kamp Mauthausen.

Na de oorlog werd hij één van de meest gedecoreerde verzetshelden van Nederland. In Dordrecht duurde het echter tot 2005 voor de brug naar hem werd vernoemd. Oud-collega's uit het verzet mopperden toen als dat Alblas het 'maar moest doen met een bruggetje'.

,,Ik wil daarom niet ondankbaar zijn dat er nu een pad naar hem wordt vernoemd. Maar het gevoel bij mij is toch dat een goed begin nu geen goed vervolg heeft gekregen’’, vervolgt De Zeeuw. Hij hoopt dat de commissie onder leiding van wethouder Sleeking haar voorstel nogmaals heroverweegt of dat het college van burgemeester en wethouders dat doet als het in moet stemmen met de naamwijziging.

Ras-Dordtenaar Hans Berrevoets noemt het gekozen pad ‘een heel mooie plek’. Als mede-organisator van het project De Zonen van Dordrecht, van wie Alblas deel uitmaakte, pleitte hij ook voor meer bewustzijn over de Dordtse geschiedenis. ,,Beter laat dan nooit’’, zegt hij over het huidige plan.

AD-columnist Kees Thies opperde vorig jaar om de ruimte bij de Hema desnoods om te toveren tot het Alblasplein. De commissie zei daarvan dat het ‘te geforceerd’ was en qua naamgeving niet past bij de historische context. ,,Het moet iets fatsoenlijks zijn’’, stelde de commissie bovendien.

Thies kan zich, naarmate hij er langer over nadenkt, wel in vinden dat het Spoorpad straks het Alblaspad wordt. Hij laat er vaak zijn hond uit. ,,Ik ben er eigenlijk wel blij mee.’’

Mocht het plan doorgang vinden, dan suggereert De Zeeuw dat er sowieso genoeg informatie bij wordt verstrekt aan passanten wie Alblas was.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!