Drie overlastgevende groepen in en rond het Kromhout stonden al weken onder verscherpt toezicht.
Volledig scherm
Drie overlastgevende groepen in en rond het Kromhout stonden al weken onder verscherpt toezicht. © Milan Rinck

Overlastgevers Kromhout krijgen samenscholingsverbod

updateBurgemeester Wouter Kolff heeft per direct voor drie overlastgevende groepen een samenscholingsverbod in en rond het Kromhout opgelegd voor een half jaar. Daarnaast bereidt de gemeente Dordrecht samen met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) gebiedsverboden voor. 

De drie groepen staan al een aantal weken onder verscherpt toezicht van de politie, handhaving en de gemeente. Er is sprake van alcohol- en drugsgebruik, wildplassen, intimidatie richting voorbijgangers, inbraak, diefstal, vernielingen, (geluids)overlast, bedelen en vervuiling. De overlastgevers, allemaal tussen de 21 en 55 jaar, hebben hier al veel boetes voor gekregen. Ook zijn er al aanhoudingen verricht.

De gebiedsverboden kunnen over enkele weken ingaan. De groepen verstoren de openbare orde. In overleg met het OM en de politie wil de burgemeester hier met deze maatregelen een einde aan maken. 

‘Hardnekkige groepen’

Burgemeester Wouter Kolff noemt de situatie onacceptabel. ,,In een gebied dat toch al onder druk staat, is de afgelopen weken de overlast door de drie hardnekkige groepen die zich van niemand iets lijken aan te trekken, flink toegenomen. Ik vind dat onacceptabel. Samenscholings- en gebiedsverboden worden niet zomaar ingezet om de overlast te verminderen. Het zijn zware maar wel noodzakelijke middelen die de politie extra handvatten geven om op te treden als dat nodig is.” Als de overlastgevers de verboden overtreden, worden ze doorgeleid naar het OM.

Quote

Nu wordt plotseling een probleem aangepakt, dat al tijdenlang ontkend en gebagatel­li­seerd is

Actiecomité Kromhout-Kasperpad

Twijfels over de maatregel

Het Actiecomité Kromhout-Kasperpad, dat al maanden aandacht vraagt voor de overlast in de buurt, reageert voorzichtig positief op het nieuws. ,,Op zich vinden we het een goede actie van de burgemeester. Het is een goed begin en het geeft aan dat de druk op de leefbaarheid in de buurt erg groot is”, laat het comité weten. 

Maar er zijn ook twijfels. Zo noemt het comité het moment van de maatregel ‘erg opvallend’. ,,Nu wordt plotseling een probleem aangepakt, dat al tijdenlang ontkend en gebagatelliseerd is.” Bovendien vraagt het actiecomité zich af of de verboden ook daadwerkelijk gehandhaafd gaan worden. ,,Een alcoholverbod, dat al jaren van kracht is, wordt immers ook niet gehandhaafd.”