Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Oproep om verdachte beveiligers tot en met hun rechtszaak niet in te zetten

Portiers en beveiligingsmedewerkers die door justitie worden verdacht van ernstige misdrijven zoals zware mishandelingen, moeten hun werk tot en met een vonnis in een eventuele rechtszaak niet uit kunnen voeren. Daarvoor pleit de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). ‘Dat is beter voor alle partijen’, zegt directeur Ricardo Eshuis.

Aanleiding voor dit standpunt van SVH, die kandidaten het vereiste examen voor het diploma Horecaportier afneemt, is een incident in Sliedrecht begin vorig jaar. Hiervoor stonden begin deze week twee beveiligers uit Nieuw-Lekkerland en Capelle aan den IJssel terecht.

Ruzie

Het duo heeft volgens het Openbaar Ministerie een 19-jarige bezoeker van een muziekfeest in De Lockhorst een gebroken neus en jukbeen bezorgd. Getuigen verklaarden dat de jongeman in de zaal kort daarvoor juist een ruzie had willen sussen. Bewakers zagen hem aan voor onruststoker en werkten hem hardhandig naar buiten. Van verzet door het slachtoffer was geen sprake geweest.

Tegen de 41-jarige beveiliger uit Lekkerland werd 180 uur werkstraf geëist, de rechtszaak tegen zijn Capelse collega is verplaatst naar 31 januari. Beide mannen ontkennen ondanks de vele (onafhankelijke) getuigenverklaringen en zeggen dat de 19-jarige misschien ‘tegen een knie is gekomen’.

Tijdens het proces tegen de Lekkerlander werd duidelijk dat hij ondanks de ernstige verdenkingen gewoon zijn werk als beveiliger voort kon zetten. Pas in augustus maakte de korpschef van de politie per brief bekend dat het voornemen was genomen om zijn portierspas in te nemen. Die vergunning krijgt iemand van de politie als hij zijn diploma heeft behaald en voldoet aan eisen. Zo mag iemand niet in ‘criminele kringen’ verkeren en mag hij in de laatste vier jaar niet veroordeeld zijn tot een geldboete of een gevangenisstraf in de laatste acht jaar.

Protest

Quote

In een geval als dit weet je niet hoe explosief iemand is of dat kwaadwil­len­den dat tegen de portier gaan gebruiken

Ricardo Eshuis

Na dit voornemen tot het invorderen van de pas werd door de politie nog een hoorzitting gehouden, waarbij de Lekkerlander protesteerde tegen inname. Dat bleek tevergeefs; op 5 december volgde een brief van diezelfde korpschef dat de man zijn portierspas kwijt is.

Die tussenliggende tien maanden had de Lekkerlander, die als zzp’er wordt ingehuurd, volgens SVH sowieso al beter niet kunnen werken als beveiliger.

,,Als iemand van zo’n misdrijf wordt verdacht, dan is het beter dat iemand even niet bij de deur gaat staan’’, zegt Eshuis. ,,Ondernemers doen veel om de horeca veilig te houden. In een geval als dit weet je niet hoe explosief iemand is of dat kwaadwillenden dat tegen de portier gaan gebruiken. Als mensen weten van de verdenking, kunnen ze dat misbruiken. In die zin van: ‘je kunt me nu toch niets maken’.’’

De politie kan uit privacyoogpunt niet concreet ingaan op het Lekkerlandse geval. ,,Na een incident wordt in de meeste gevallen het lopende strafrechtonderzoek afgewacht om de precieze rol van de betrokken beveiliger vast te kunnen stellen. Tenzij de zaak zo overduidelijk is, dan kan er namens de korpschef een directe intrekking plaatsvinden.’’ 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Sliedrecht en omstreken? Schrijf je hier in!