Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Opnieuw celstraf geëist tegen vrouw die 1,1 miljoen van Karwei overmaakte naar internetliefde

UPDATEDe vrouw die Karwei in Dordrecht voor ruim 1 miljoen euro oplichtte om haar internetliefde te betalen heeft dinsdag in hoger beroep om een voorwaardelijke straf gevraagd. De Rotterdamse is eerder door de rechtbank tot 15 maanden cel veroordeeld, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Zij vreest dat ze haar baan verliest als ze moet zitten. Maar de aanklager bij het Hof volhardde in de celstraf: ,,Dit bedrag is te hoog en de oplichting te geraffineerd.’’

Er worden meer mensen of bedrijven getild, maar dit is toch wel een bijzondere zaak, stellen de rechter en aanklager in het Gerechtshof. ,,Onvoorstelbaar, hoe heeft dit kunnen gebeuren?”, vroeg de rechter aan Hannelore S. ,,Ik heb iets verschrikkelijks gedaan en heb er spijt van. Maar liefde maakt blind”, antwoordde de 51-jarige vrouw.

Zij had als medewerkster van Karwei in twee jaar van 2015 tot 2017 ruim 1 miljoen euro achterover gedrukt. Het geld werd overgemaakt naar de rekening van haar internetliefde, die ze kende via Facebook. ,,Ik wilde hem helpen en vertrouwde hem. Hij zou het terugbetalen”, verklaarde ze. Maar ze zag nooit een cent.

Ze was ongelukkig geweest in haar huwelijk, eenzaam, tobde met overgewicht. ,,Eindelijk kreeg ik weer een beetje aandacht via Facebook. Ik voelde me weer gewild”, zei ze. De onbekende lover vroeg al snel om geld, omdat hij in het ziekenhuis lag. Eerst ging haar spaargeld eraan en daarna sluisde de vrouw wekelijks een bedrag door via het bedrijf waar ze al 32 jaar werkte. Op betaalopdrachten verwijderde ze haar naam met Tipp-Ex.

Scheiding

Pas toen de fraude aan het licht kwam, zou ze bij de recherche hebben gehoord dat het bedrag was opgelopen tot meer dan een miljoen euro. Daar schrok ze wel van. ,,Dit gebeurt me geen tweede keer meer”, beloofde ze de rechter. De vrouw is in therapie om voor zichzelf op te komen en heeft een baan, waardoor ze 400 euro per maand kan terugbetalen. Het huwelijk eindigde in een scheiding, het huis is verkocht.

Quote

U deed het elke week, dit was geen tientjes­werk! Heeft u nooit nagedacht dat hij wel erg lang in het ziekenhuis lag?

Volgens haar advocaat zat Hannelore in een ‘bewustzijnvernauwing’ toen het gebeurde en is ze ‘vernederd tot op het bot’. De maatschappij zou er niet gebaat bij zijn als de vrouw de gevangenis in moet. ,,Deze zaak is uniek, dit schrikt mensen niet af.”

Maar de aanklager bij het Hof vindt dat ze het niet aan de maatschappij kan uitleggen als de Rotterdamse er met een werkstraf vanaf zou komen. ,,Ze heeft rationeel gehandeld in het wegnemen van geld van haar baas. Haar man werkte er ook en die is zijn baan kwijt. U deed het elke week, dit was geen tientjeswerk! Heeft u nooit nagedacht dat hij wel erg lang in het ziekenhuis lag?” Zij eiste 15 maanden cel, waarvan 10 voorwaardelijk.

Het Gerechtshof doet 27 augustus uitspraak.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!