Volledig scherm
Deze tien mensen zijn genomineerd voor de Dordtenaar van het Jaar 2018. © AD

Op deze tien Dordtenaren kun je stemmen voor Dordtenaar van het Jaar 2018

Tien kandidaten strijden om de titel van Dordtenaar van het Jaar 2018, in het leven geroepen door AD De Dordtenaar. Na een voorronde met meer dan 150 voordrachten zijn er tien mensen over op wie je vanaf nu kunt stemmen.

De strijd om de prestigieuze Dordtenaar van het Jaar-titel is weer losgebarsten! Tien Dordtenaren maken kans op de onderscheiding. Deze tien namen bleven over na een nominatieronde van ruim anderhalve week. Hierin droegen ruim 150 stadgenoten met elkaar maar liefst 46 unieke namen voor. Namen van mensen die volgens hen in het afgelopen jaar een bijzondere prestatie leverden, zich op een speciale manier inzetten voor de stad of zich op een andere manier wisten te onderscheiden.

De winnaar van de verkiezing wordt donderdagavond 27 december bekendgemaakt tijdens een openbare en feestelijke bijeenkomst in restaurant Post in Dordrecht. Presentatie is die avond in handen van columnist Kees Thies.

De jury

Behalve het publiek kiest ook een driekoppige jury een winnaar uit de tien kandidaten. Dit jaar bestaat die jury uit de vorige winnaar Robert Vreugdenhil, Gerben Baaij van Dordrecht Marketing en plaatsvervangend nieuwschef Ilse van Driel van deze krant. De stemmen van het publiek en beoordeling van de vakjury bepalen samen wie er dit jaar met de onderscheiding aan de haal gaat.

Dit zijn de mensen op wie je kunt stemmen voor Dordtenaar van het jaar 2018. 

Suzan de Groot 

Volledig scherm
Suzan de Groot © Victor van Breukelen

Initiatiefneemster van de stichting Geef het Dordt

Vanuit een schoolgebouwtje in Krispijn strijdt Suzan de Groot tegen armoede. Ze zet zich al jaren in voor financieel minderbedeelde stadgenoten, door hen te voorzien van meubels, kleding, keukengerei en geestelijke steun. Haar stichting Geef het Dordt is een begrip geworden. 

,,Een groter hart voor kansarme mensen in Dordt bestaat niet. Cijfert zichzelf volledig weg als het gaat om verlichten van verdriet’’, luidt één van de motivaties.

Masja Ottenheim

Volledig scherm
Masja Ottenheim © Manuela Porceddu

n van de gezichten van Philadelphia en DOOR

Op meerdere vlakken is Masja Ottenheim een betrokken en zichtbare Dordtenaar. Ze is medeoprichter van sociale broedplaats DOOR, dat dit jaar een nieuw onderkomen vond aan de Spuiboulevard, en zet zich in voor de Stichting Philadelphia Zorg die mensen met een beperking ondersteunt om prettig te leven. 

Ottenheim is tevens één van de zes kunstenaars die dit jaar honderden kilometers te voet aflegden en daarmee in de voetsporen traden van vier Synodegangers. 

Geert ter Steeg

Volledig scherm
Geert ter Steeg © Milan Rinck

Directeur van cinema The Movies

Eén van de Dordtenaren die Geert ter Steeg voordroeg noemt hem een aanwinst voor de stad, die op verschillende terreinen Dordrecht meer allure probeert te geven. Hij runt al vijf jaar cinema The Movies in het hart van de stad. 

De directeur zet met zijn bioscoop steeds meer in op evenementen, educatie en programma’s rondom films. Een voortvloeisel daarvan is festival Music, Movies & Mind dat vorige maand voor het eerst plaatsvond.

Brian & Dianne Jelier

Volledig scherm
Brian en Dianne Jelier © Victor van Breukelen

Oprichters ‘Huis voor de buurt’ Land van Valk

Inwoners van het Land van Valk kunnen al vijf jaar lang wekelijks terecht in de woonkamer van Brian en Dianne Jelier voor een kop koffie of thee en een goed gesprek. 

,,Ze hebben al zó veel bereikt middels het organiseren van activiteiten voor de buurt. Mensen die eenzaam zijn vinden een luisterend oor, ontmoeten anderen en ondernemen gezamenlijk nieuwe dingen’’, merkt een buurtbewoner op.

Leo Kroonen

Volledig scherm
Leo Kroonen © Archieffoto

Beheerder van Facebookpagina ’t Dordrecht van toen

,,Omdat hij ’t Dordrecht van toen’ heeft opgericht en hiermee veel Dordtenaren een plezier heeft gedaan en nog steeds doet!’’, vindt een stadgenoot.

Geboren Dordtenaar Leo Kroonen wist in een jaar tijd 11.000 mensen te bereiken met zijn groep over de geschiedenis van het eiland. De Facebookpagina staat vol verhalen over de stad, foto’s en groepsleden kunnen er terecht met genealogische vragen over hun Dordtse voorouders.

Mignon Nusteling

Volledig scherm
Mignon Nusteling © Richard van Hoek Fotografie

Kunstenares, fotografe en activiste

Illustratrice, schrijfster en fotografe Mignon Nusteling weet via online-kanalen discussies aan te wakkeren over gender, seksualiteit en schoonheidsidealen. De Dordtse werd dit jaar genomineerd voor een VIVA400-award. Op die lijst staan vrouwen die volgens tijdschrift VIVA uitblinken in hun vakgebied.

Tevens kwam haar boek ‘Zon- & Sodeflikstralen’ uit: een bundel met meer dan vijftig gedichten en illustraties over liefde, zelfbeeld, de maatschappij en het verliezen van een dierbare. 

Peter Paul van der Hout

Volledig scherm
Peter Paul van der Hout © Koen Verheijden

Voorzitter van stichting Het Magazijn

Met Peter Paul van der Hout als aanjager is Dordrecht sinds een half jaar een culturele ontmoetingsplek rijker. In Het Magazijn aan de Voorstraat kan lang niet alleen worden gegeten en gedronken. Ook platenwinkel Velvet, de FotoFilmFabriek en Vintage Audio Repair en een kunstuitleen zijn in het pand gevestigd.

Het idee voor een gezellige plek met van alles onder één dak borrelde al lange tijd bij Van den Hout. Dit jaar kon hij zijn plannen realiseren, samen met andere enthousiaste Dordtse ondernemers.

Jannie Bozuwa

Volledig scherm
Jannie Bozuwa © Archieffoto

Voorvechter van bushalte bij de Essenhof

De 81-jarige Jannie Bozuwa pleit al jaren voor een bushalte bij begraafplaats de Essenhof, zodat oudere mensen die slecht ter been zijn ook het graf van hun geliefde(n) kunnen bezoeken. Ze wist het onderwerp op de politieke agenda te krijgen, waardoor er het plan ligt om een elektrisch busje naar de begraafplaats te laten rijden.

Tevreden met die ‘tussenoplossing’ is de dame nog niet. Dordtenaren roemen haar vasthoudendheid.

Dennis van Buuren

Volledig scherm
Dennis van Buuren © Victor van Breukelen

Horeca-ondernemer die pand Miró nieuw leven in blaast

De jonge ondernemer Dennis van Buuren heeft op persoonlijk vlak een zwaar jaar gehad, nadat lymfeklierkanker bij hem werd geconstateerd. Dat belette hem niet om het al jaren leegstaande pand van Miró over te nemen en hier volgend jaar een nieuwe zaak te beginnen. Vorige maand opende hij het pand al om twee afscheidsfeesten te organiseren.

Verder is Van Buuren één van de aanjagers van een Dordtse herdenkingsmunt, waaraan achter de schermen al maanden druk wordt gewerkt. 

Noble

Volledig scherm
Noble © Milan Rinck

Runner-up in zangcompetitie The Voice Senior

Winnares van de eerste editie van The Voice Senior werd Noble niet, maar de meest spraakmakende deelnemer van de zangcompetitie was ze wel. De roodharige zangeres viel op door haar doorrookte stem en het feit dat ze van haar hart geen moordkuil maakt. Ten tijde van de uitzendingen kon de 72-jarige Dordtse nauwelijks over straat.

In Dordrecht was Noble al langer een bekende, maar dit jaar heeft ze zichzelf aan een miljoenenpubliek laten zien.

Ook jij maakt kans op prijzen als je je stemt uitbrengt op één van deze tien genomineerden. Ga snel naar ad.nl/dordtenaar2018 om op je favoriet te stemmen!

Hoe kwam de lijst tot stand?

De lijst met tien kandidaten voor Dordtenaar van het Jaar is tot stand gekomen dankzij jullie suggesties. Traditioneel doen wij in aanloop naar de verkiezing een oproep wie volgens jou deze titel verdient. Ook Kees Thies reikte in zijn column enkele suggesties aan.

Na ruim anderhalve week van nomineren hebben we de voordrachten bekeken en op basis van het aantal voordrachten en de motivaties een selectie van tien kandidaten gemaakt. Die vind je hiernaast terug, op volstrekt willekeurige volgorde. Zowel het publiek als een driekoppige vakjury kiest dit jaar een uiteindelijke winnaar van de Dordtenaar van het Jaar-verkiezing.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!