Volledig scherm
Alvalverwerking bij HVC. Rechts staat directeur Dion van Steensel. © Victor van Breukelen

‘Onrust op de afvalmarkt leidt niet tot problemen bij HVC’

De problemen bij het Amsterdamse afvalbedrijf AEB hebben geen negatieve gevolgen voor afvalverwerker HVC, zegt het Dordtse bedrijf. De lokale partij Beter Voor Dordt maakt zich zorgen, maar dat is volgens directeur van HVC Dion van Steensel niet nodig.

Beter Voor Dordt stelt vragen aan wethouder Rik van der Linden naar aanleiding van de onrust op de afvalmarkt. Die is ontstaan door technische en financiële problemen bij afvalverwerker AEB in Amsterdam. Een aantal verbrandingsovens daar is afgesloten, door achterstallig onderhoud. De Amsterdamse fabriek kan daardoor een stuk minder afval verwerken, waardoor andere afvalbedrijven in Nederland noodgedwongen meer afval te verwerken krijgen.

Om de stroom afval enigszins te beperken, heeft de Vereniging Afvalbedrijven bij de staatssecretaris gevraagd om tijdelijk een stop te zetten op het aangaan van nieuwe afvalcontracten om buitenlands afval te importeren. ,,Welke risico’s ontstaan er bij HVC nu er een stop is aangegaan op die contracten?”, vraagt de fractie van Beter Voor Dordt zicht af.

Consequenties

Dion van Steensel: ,,Wij verwachten hier geen negatieve consequenties van. Integendeel, het gaat juist helpen om de grote hoeveelheid afval netjes te verwerken.” HVC verwerkt sowieso al geen importafval meer, de stop op contracten verandert daar dus niets aan.

Het Amsterdamse bedrijf levert energie aan het warmtnet, net zoals HVC dat doet in Dordrecht. Gevolg van de problemen bij AEB is dat de warmtevoorziening voor inwoners van Amsterdam afneemt. ,,Is er straks wel genoeg geschikt betaalbaar Nederlands afval om de inwoners van Dordrecht van warmte te voorzien?”, vraagt Beter Voor Dordt zich af. Dat lijkt in principe geen probleem. Slechts 10 procent van de energie die vrijkomt bij afvalverbranding in Dordrecht, is genoeg voor het Dordtse warmtenet.

Rendabel

De problemen bij AEB zijn mede ontstaan door financiële problemen bij verschillende afdelingen binnen het bedrijf. Daar is bij HVC volgens Van Steensel geen sprake van. ,,We hebben al eerder aan de gemeenteraad uitgelegd dat zowel de afvalactiviteiten als de activiteiten die betrekking hebben op duurzame energie rendabel zijn.”

Ook van achterstallig onderhoud is geen sprake. ,,De ovens worden goed onderhouden. Daarbij stond AEB al anderhalf jaar onder verscherpt toezicht bij de Omgevingsdienst.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!