Volledig scherm
Het woonwagenkamp wordt verhuisd onder toeziend oog van opa en kleinkind. © Victor van Breukelen

Na 40 jaar nieuwe plek voor woonwagens Alblasserdam: dit komt er allemaal bij kijken

Negen woonwagens uit Alblasserdam zijn verplaatst van de Straalindustrieweg naar de Vlietbaan. Voor de families breekt een nieuw hoofdstuk aan.

De meeste leden van de families Van der Woerd, Spies en Schoonewil wonen al hun hele leven op het woonwagenkamp aan de Staalindustrieweg. Veertig jaar geleden werd duidelijk dat de gezinnen daar niet konden blijven, vanwege de belasting van het milieu en het verkeer. Nu pas kan het kamp verkassen naar de nieuwe plek aan de Vlietbaan, bij Sportpark Souburgh.

Het optakelen van drie van de mobiele woningen trok gistermiddag veel bekijks. Een groot deel van de bewoners keek toe. Inmiddels zijn dat er zo'n veertig, concludeerde een familielid na een vlugge rekensom. Piet van der Woerd (40) is een van de bewoners die zijn huis gisteren door de krachtige kraanwagen op de oplegger gehesen zag worden. Vannacht zijn de drie woonwagens naar de nieuwe plek gebracht. Een nacht eerder werden de eerste drie al verplaatst, komende nacht is het de beurt aan de laatste drie.

Saamhorigheid

,,Dit was veertig jaar mijn thuis'', zegt Piet, kijkend naar het kamp. ,,Hoe het is om op een woonwagenkamp te leven? Dat kun je bijna niet uitleggen. Dit is saamhorigheid. Je groeit op met je ooms, tantes, neefjes en nichtjes.'' Piet kan zich niet voorstellen dat hij ooit níet in een woonwagen zal wonen. ,,Als je oud wordt, zijn de kinderen er om voor je te zorgen. Zo gaat dat hier. Als het aan mij ligt ga ik ook in deze wagen dood.''

Quote

Hoe het is om op een woonwagen­kamp te leven? Dat kun je bijna niet uitleggen

Wat de families betreft, waren ze gewoon op de oude plek gebleven. Piet: ,,De verhuizing had van mij niet gehoeven. Ik heb hier mijn timmerbedrijf zitten. Hier kunnen de kinderen alle kanten op, is er veel ruimte om te spelen. Maar: de nieuwe locatie is mooi.'' Johanna van Haut en Engelina Spies zijn het met hem eens. Ze vinden de nieuwe plek mooi, maar waren tevreden met waar ze woonden. De vrouwen maken zich wel licht zorgen over de veiligheid van de vijftien kinderen binnen de familie. ,,De weg naar onze woonwagens toe is best gevaarlijk. Er is geen fietspad.‘’

Plat in de wagen

De woningen van beide dames zijn de eerste dag al overgebracht. Om alle spullen veilig te stellen, werd het meeste opgeborgen in dozen en werden alle meubels zoveel mogelijk plat in de woonwagen gelegd. Op de oude plek stonden de woonwagens vooral op een rij. Nu komen ze meer tegenover elkaar te staan. ,,Dan woon ik opeens naast mijn schoonvader'', zegt een van de mannelijke familieleden.

Dat de verhuizing zo lang op zich liet wachten, komt doordat er lang gezocht is naar een nieuwe plaats. Het bestemmingsplan moest de komst van de woonwagens toelaten. Een deel van de oorspronkelijk zestien woonwagens op het kamp werd eerder al vervangen door vijf nieuwe woonwagenwoningen aan de Poldersemolenweg, vlakbij de Vlietbaan. Twee families hebben ervoor gekozen een nieuwe woonwagen aan te schaffen voor de nieuwe stek.

Wethouder Dorien Zandvliet is trots op het bereikte resultaat. ,,Hiermee komt voor alle partijen een einde aan de onzekerheid en breekt een nieuw hoofdstuk aan voor de bewoners van de Staalindustrieweg.''

Dit komt er logistiek allemaal bij kijken

De laatste woonwagens worden komende nacht tussen 22.00 en 03.00 uur verplaatst. Bij die verhuizing komt een hoop kijken. Ze worden door een speciale vervoerder verplaatst onder begeleiding van de gemeente. Het vervoer gaat deels over het terrein van Souburgh. Vanaf de Edisonweg is via het sportpark een doorsteek gemaakt naar de Vlietbaan. Hierdoor hoeft het transport niet over de Poldersemolenweg en de Vinkenpolderweg.

De verhuizing gebeurt 's nachts, zodat de overlast voor ander verkeer beperkt is. Ook zijn verkeerslichten op de route tijdelijk verwijderd vanwege de hoogte van de woonwagens, zo legt operationeel ondersteuner Geert van Loosdrecht uit.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!