Volledig scherm
De shuttlebus die toeristen naar Kinderdijk bracht. © Cees van der Wal

Meteen een stuk drukker in Kinderdijk nu de pendelbus naar de molens niet meer rijdt

Bewoners van Kinderdijk mokken nu de shuttlebus voor toeristen sinds afgelopen weekend niet meer rijdt. Dat merken ze direct aan de drukte in het dorp en gebrek aan parkeerruimte.

Sinds april vervoerde het busje op drukke dagen toeristen van parkeerplaatsen in Nieuw-Lekkerland en Alblasserdam naar de toeristische trekpleister en dat was een doorslaand succes. Per week brachten de busjes soms wel 2500 mensen naar de molens. Volgens de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk komt dat neer op zo’n 1200 auto’s minder.

Dat zorgde niet alleen voor veel minder verkeersbewegingen op de smalle dijk richting molengebied, maar tot vreugde van Kinderdijkers konden ze de hele zomer ook hun auto’s weer ‘gewoon’ kwijt. Tot maandag, want toen wemelde het op straat ineens weer van de auto’s met buitenlandse kentekens. Voor deze datum is bewust gekozen, omdat de drukste periode voorbij is. In de zomervakantie komen de meeste toeristen met eigen vervoer naar Kinderdijk. In het voorjaar komen veel bezoekers met georganiseerd vervoer: bus of boot.

Voorzitter Fatih Özdere van belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk zegt dat de busjes een succes waren. ,,Dit heeft zeker goed geholpen. Hier moet voor volgend jaar goed naar gekeken worden.’’

Desondanks is nog niet duidelijk of de busjes volgend jaar opnieuw ingezet worden, omdat daarmee veel geld gemoeid is. Dat moet de komende maanden duidelijk worden. Nu konden toeristen gratis instappen, maar het ligt voor de hand dat ze daarvoor volgend jaar moeten betalen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Kinderdijk en omstreken? Schrijf je hier in!