Volledig scherm
De Sarisgang in Dordrecht. Foto ter illustratie. © Dordrecht

Meer omzet voor Dordtse winkels, maar ook toename van leegstand

De winkelleegstand in Dordrecht is de afgelopen twee jaar flink toegenomen. Stond in 2016 nog 21.184 vierkante meter leeg, vorig jaar nam dat toe tot 25.212 in de hele stad. De jaaromzet van de winkels steeg van 607,4 naar 637,5 miljoen. Uitzondering in de stad is de Woonboulevard, waar ook meer leegstand is. Daar daalde de omzet van 19,4 naar 18 miljoen.

Dat blijkt uit de zogeheten Koopstromenonderzoek dat in opdracht van provincie en gemeente is uitgevoerd. In het centrum stond vorig jaar in vergelijking met 2016 een kwart méér van de winkels leeg (20.599 tegen 16.021 vierkante meter). Desondanks werd volgens het onderzoek fors meer omzet gedraaid. Aan boodschappen werd vorig jaar in het Dordtse centrum 67,6 miljoen uitgegeven.

Twee jaar eerder was dat nog 62,7 miljoen. Aan de zogeheten niet-dagelijkse bestedingen (mode, vrije tijd, ‘in en om het huis’) werd 193,4 miljoen uitgegeven, tegenover 180,6 miljoen in 2016. Meer dan een derde van de bestedingen (37 procent) komt van mensen buiten Dordrecht. Vijf procent wordt uitgegeven door toeristen. Elf procent aan dagelijkse bestedingen. Ook winkelcentrum Sterrenburg zit behoorlijk in de plus.

Grote steden

Dat is in tegenspraak met het landelijke beeld, waar door online shoppen omzetten vaak teruglopen. Dat geldt vooral voor middelgrote steden, aldus de onderzoekers. Dordrecht is dus een uitzondering op die regel, maar ook de grote steden verstevigen hun positie. Online boodschappen doen neemt een grote vlucht. In 2016 ging 1,6 procent van alle omzet naar online supermarkten. Vorig jaar was dat met 3,1 procent bijna het dubbele. De totale omzetten stegen volgens het onderzoek vooral door de economische groei.

De woonboulevard aan de Mijlweg heeft het moeilijk. Daar werd vorig jaar bijna 10 procent minder uitgegeven dan in 2016. De nieuwe eigenaar heeft plannen om de leegstand, die iets toenam, op te vullen en nieuw leven te blazen in de boulevard die in 2002 geopend werd.

In Zwijndrecht is de winkelleegstand bijna gehalveerd: van 10.206 vierkante meter in 2016 naar 5.860 vorig jaar. Daar staat tegenover dat de uitgaven aan niet-dagelijkse bestedingen in winkelcentrum Walburg / centrum terugliepen van 39,2 naar 37,5 miljoen.

In Sliedrecht verdrievoudigde leegstand bijna, terwijl In Papendrecht op een haar na sprake was van een verdubbeling. Op winkelcentrum De Meent staat volgens de onderzoekers een vijfde van het totaal leeg. In Westpolder in het dijkdorp was in 2016 alles gevuld en vorig jaar één winkel niet. In Hendrik-Ido-Ambacht (iets minder) en Alblasserdam (iets meer) veranderde weinig.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!