Volledig scherm
Jongeren tussen de 12 en 18 jaar kunnen een Halt-straf krijgen als ze een een overtreding begaan of een licht misdrijf plegen, zoals diefstal of vernieling. De jongeren op de foto zijn acteurs. © JP Moolenaar

Meer Dordtse en Zwijndrechtse jongeren naar Halt

In Dordrecht en Zwijndrecht zijn vorig jaar meer jongeren doorverwezen naar Halt dan het jaar ervoor. De andere gemeenten in de regio lieten juist een daling zien.

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar kunnen een Halt-straf krijgen als ze een een overtreding begaan of een licht misdrijf plegen, zoals diefstal of vernieling. De straf kan bijvoorbeeld bestaan uit een boete of taakstraf. Als de jongeren daaraan meewerken, krijgen ze geen strafblad.

Stijging

Vorig jaar werden in Dordrecht en Zwijndrecht respectievelijk 134 en 56 jongeren naar Halt gestuurd. Dat is een lichte stijging: in 2017 waren dat nog 123 en 54 jongeren. 

In Hardinxveld-Giessendam werden ruim de helft minder jongeren bestraft. Daar daalde het aantal van 27 naar 11. Ook in Hendrik-Ido-Ambacht (van 35 naar 22) en Alblasserdam (van 21 naar 15) lieten een relatief hoge daling zien. 

Volgens Halt komt de daling van het aantal doorverwijzingen voor het grootste deel door het gebrek aan capaciteit bij de politie. Daardoor zou de afhandeling van kleine vergrijpen niet hoog op de prioriteitenlijst staan.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!