Stormschade aan de Amerweg in Zwijndrecht.
Volledig scherm
Stormschade aan de Amerweg in Zwijndrecht. © Fotopersburo Busink

Meer dan honderd meldingen van stormschade, wind neemt af

UPDATEOmgewaaide bomen, losse dakpannen, bouwmateriaal en zelfs een losgekomen dakkapel: de brandweer heeft het zondag behoorlijk druk met meldingen van stormschade. Het bleef bij materiële schade; niemand raakte gewond.

Een boom aan het Zwijndrechtse Fazantplein dreigde om te vallen door de storm. De gemeente liet de boom met spoed kappen. Omdat de boom in de buurt staat van een elektriciteitshuisje van Stedin, werd uit voorzorg de stroom bij zo’n driehonderd huishoudens in de buurt van het plein tijdelijk afgesloten. Om 16.00 uur hadden alle woningen weer stroom.

De hulpdiensten rukten uit voor meer dan honderdtwintig meldingen van stormschade. Zoals aan de Amerweg in Zwijndrecht, waar twee brandweerwagens werden opgeroepen voor losgewaaide dakplaten. De brandweerlieden hebben het weggewaaide bouwmateriaal zo goed mogelijk weer vastgezet, maar hebben de eigenaar van het pand opgeroepen om het verloop in de gaten te houden.

Glasplaten

Ook in Dordrecht, Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht kwamen meldingen van stormschade binnen. In Dordrecht vielen drie grote glasplaten uit hun sponning bij een flatgebouw aan de Talmaweg. De politie heeft de weg afgezet om de glassplinters op te kunnen ruimen.

De Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid merkt dat de windstoten afnemen en daarmee ook het aantal meldingen.  ,,Het KNMI had tot 16.00 uur vanmiddag code geel afgegeven. Persoonlijk ben ik wel verrast door de intensiteit van de windstoten; dat had ik van tevoren niet verwacht”, zegt woordvoerder Jolanda Muntz.

Met stormen Ciara en Dennis hebben de bomen en dakpannen al aardig wat te verduren gehad. Het is de derde storm in even zoveel weken.

Stormschade aan de Valkhof in Sliedrecht.
Volledig scherm
Stormschade aan de Valkhof in Sliedrecht. © Fotopersburo Busink
Glasplaten naar beneden gevallen aan de Talmaweg in Dordrecht.
Volledig scherm
Glasplaten naar beneden gevallen aan de Talmaweg in Dordrecht. © Fotopersburo Busink
Stormschade aan de Amerweg in Zwijndrecht.
Volledig scherm
Stormschade aan de Amerweg in Zwijndrecht. © Fotopersburo Busink