Longverpleegkundigen en -artsen zullen alles doen om een opname van copd-patiënten te voorkomen, maar dat kan alleen als ze bij verslechtering snel aan de bel trekken.
Volledig scherm
Longverpleegkundigen en -artsen zullen alles doen om een opname van copd-patiënten te voorkomen, maar dat kan alleen als ze bij verslechtering snel aan de bel trekken. © Getty Images/iStockphoto

Longartsen roepen patiënten met ernstige copd op om juist in coronatijd snel aan de bel te trekken

Patiënten met ernstige COPD moeten in deze coronatijd direct hun arts of verpleegkundig specialist  bellen als hun toestand ook maar iets achteruit gaat. Met die waarschuwing komen longartsen van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht.

Mensen met COPD hebben beschadigde longen, waardoor ze veel minder zuurstof binnen krijgen dan gezonde mensen. Ze gebruiken daarom ademhalingsmaskers en verneveling.

Volgens het ziekenhuis zijn mensen, die soms maar 20 procent v an de longfunctie over hebben,  bang om op de intensive care terecht komen. ,,Het idee van corona en zeker een IC-verblijf is voor hen angstwekkend. Zij behoren immers tot de allerkwetsbaarsten’’, aldus woordvoerder Frank van den Elsen van het ziekenhuis.

Coaching

Juist daarom is het van belang dat ze bij een achteruitgang snel hulp zoeken: ,,Hoe eng het idee ook is om misschien naar de spoedeisende hulp of de poli te moeten komen.’’ De behandelaar zal alles in het werk stellen om met de nodige coaching een opname te voorkomen: ,,Als patiënten een COPD-aanval uit de hand laten lopen, moeten ze vrijwel zeker worden opgenomen met de risico’s van dien.’’

Het ziekenhuis is bezig patiënten bellen om hen instructies te geven. Dat zijn er echter zo veel dat het niet lukt om hen allemaal snel in te lichten.