Het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht opent 9 december een tentoonstelling over leren lezen en leesplezier. Links Ludo Stroobants, directeur Uitgeverij Zwijsen, en Petra Reijnhoudt, directeur van het Nationaal Onderwijsmuseum.
Volledig scherm
Het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht opent 9 december een tentoonstelling over leren lezen en leesplezier. Links Ludo Stroobants, directeur Uitgeverij Zwijsen, en Petra Reijnhoudt, directeur van het Nationaal Onderwijsmuseum. © Victor van Breukelen

Levensgrote illustraties en een Griezelbus-escaperoom: ‘Je waant je in een fantasiewereld’

Alsof je een boek ‘instapt’, zo komt de grootste tentoonstelling van het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht eruit te zien. Bezoekers kunnen vanaf 9 december langs levensgrote kinderboekillustraties wandelen. ,,Jongeren lezen steeds minder, terwijl een goede leesvaardigheid van belang is om te kunnen functioneren in de maatschappij.” 

 1. Onderwijsmuseum toont hoe Duitse opvoeding er in de tijd van Hitler uitzag: ‘Alles was propaganda’
  PREMIUM

  Onderwijs­mu­se­um toont hoe Duitse opvoeding er in de tijd van Hitler uitzag: ‘Alles was propaganda’

  In het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht is vanaf nu de tentoonstelling Nazipropaganda voor de jeugd te zien. In alle facetten van het leven van Duitse kinderen tussen 1933 en 1945 – op school, thuis en op straat – waren ogenschijnlijk onschuldige propagandaplaatjes te zien, die ervoor zorgden dat kinderen na hun jeugd klaar waren voor een leven in nazi-Duitsland.
 2. Dankzij deze oplossing kost zorg voor Klaas met ‘mogelijk ADHD’ binnenkort misschien minder geld
  PREMIUM

  Dankzij deze oplossing kost zorg voor Klaas met ‘mogelijk ADHD’ binnenkort misschien minder geld

  Stel je hebt als ouders een dusdanig druk kind dat er spanningen in het gezin ontstaan én opvoedingsproblemen. Wat dan? Naar de huisarts. Die verwijst eventueel door naar de GGZ. Maar dat kan wel eens lang duren. En dit kan toch eigenlijk veel efficiënter? In Zwijndrecht willen ze dat gaan doen: huisartsen en de gemeente slaan de handen ineen. ‘Zo zorgen we voor een stevigere thuisbasis en we hopen dat er kortere en minder dure zorg nodig is.’