Volledig scherm
Zelfportret in bosrijk landschap van Willem Bastiaan Tholen. © Dordrechts Museum

Kunstenaar Tholen krijgt expositie in Dordrecht én Parijs

De impressionistische kunstenaar Willem Bastiaan Tholen krijgt achtereenvolgens een expositie in Parijs en in Dordrecht. Morgen opent de tentoonstelling in Fondation Custodia in Parijs; vanaf februari is het de beurt aan het Dordrechts Museum.

Een unieke tentoonstelling, aldus het Dordrechts Museum: ,,Zelden zijn zoveel werken van de schilder bij elkaar te zien.” In de expositie met de titel Een gelukkige natuur zijn honderd schilderijen en tachtig tekeningen en etsen van de negentiende-eeuwse kunstenaar opgenomen. De twee musea gaven de expositie samen vorm.

Willem Bastiaan Tholen werd in Amsterdam geboren in 1860. Hij overleed in 1931 in Den Haag. Hij werd een van de meest talentvolle kunstenaars van zijn tijd genoemd en durfde alle genres aan: van Hollandse landschappen tot interieurs en (zelf)portretten.

Ode

,,Tholens werk is een ode aan het Hollandse landschap, maar misschien nog wel meer een ode aan interieurs, gebouwen, mensen, en het leven. Van hun alledaagsheid weet Tholen keer op keer iets bijzonders te maken. Geschilderd met een ongekend gevoel voor schoonheid en liefde voor detail, waarbij hij vaak verrassende perspectieven kiest”, zo omschrijft het museum zijn werk. 

De expositie in Dordrecht is vanaf 9 februari geopend.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!