Jolanda de Zwart bakt lekkers voor de bewoners en het personeel van verpleeghuis Waerthove in Sliedrecht.
Volledig scherm
Jolanda de Zwart bakt lekkers voor de bewoners en het personeel van verpleeghuis Waerthove in Sliedrecht. © Privéfoto

Jolanda bakt cake voor bewoners zorgcentrum Waerthove: ‘Er wordt aan je gedacht’

even vragen aanHaar werk in het bedrijfsrestaurant van Boskalis ligt stil, maar Jolanda de Zwart (48) uit Nieuw-Lekkerland gaat niet stilzitten. Een plak cake voor iedereen in verpleeghuis Waerthove in Sliedrecht, dat is haar doel. ,,Ik wil mezelf dienstbaar maken voor een ander.”

En daarom bent u maar aan het bakken geslagen?

,,Ja, bakken is mijn hobby. Mijn kokoscake en boterkoek zijn inmiddels beroemd onder mijn familie, vrienden en collega's, dus die wilde ik graag delen met de bewoners en het personeel van Waerthove.”

Waarom verpleeghuis Waerthove?

,,Daar werken mijn twee dochters, dus dan hoor je van dichtbij hoe schrijnend de nood is. Hoe eenzaam de bewoners zijn, nu ze geen bezoek meer mogen ontvangen en hoe zwaar het voor het personeel is. Met dit gebaar wil ik iedereen graag een hart onder riem steken. De plakken cake pak ik in en ik doe er een kaartje aan. Voor de bewoners met de boodschap ‘Er wordt aan je gedacht’ en voor het personeel de tekst ‘Je bent goud waard’.”

Wat hoopt u met deze actie te bereiken? 

,,Het is maar een plakje cake, maar zij vinden het zo belangrijk en fijn dat er aan hen gedacht wordt. Even een lichtpuntje in deze tijd.”

Hoeveel moet er nog gebakken worden?

,,Ik heb nu zo'n 150 plakken kokoscake en boterkoek kunnen meegeven aan mijn dochters en moet nog wel 400 stuks alleen voor Waerthove, dus dat is nog zo'n 15 cakes. Ik wil iedere dag 75 plakken bakken. Het bakken op zich kost niet zoveel tijd, maar met het inpakken en strikje eromheen doen, ben ik wel een paar uur per dag bezig. Als iedereen in Waerthove heeft gekregen, ga ik bakken voor een ander verpleeghuis.”

Nu weer snel aan de slag?

,,Nou, de patentbloem is op en nergens meer te krijgen in het dorp, dus ik heb nu een oproep gedaan op Facebook. Als mensen het leuk vinden om patent- of tarwebloem of andere ingrediënten te sponsoren, zoals eieren, boter of basterdsuiker, dan kunnen ze via Facebook contact opnemen.”