Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie. © ADN Beeldredactie

Jeugdhulp in Dordrecht moet worden verbeterd met een meldpunt

Om jeugdhulp in Dordrecht te verbeteren is het ‘Advies- en Meldpunt Jeugd Dordrecht’ in het leven geroepen. Hiermee kan worden gesignaleerd waar de knelpunten zitten. 

Iedereen kan aankloppen bij het meldpunt. Burgers, hulpverleners, maar ook partijen zoals bijvoorbeeld het Ouderplatform Zuid-Holland-Zuid. De knelpunten en ‘structurele vraagstukken’ die naar boven komen bij het meldpunt worden geanalyseerd en aan de hand daarvan wordt advies uitgebracht aan het college en de gemeenteraad. 

De gemeente benadrukt dat het meldpunt geen cliëntondersteuning is. ,,Mensen worden niet begeleid in hun zorgvraag. De leden horen mensen aan, denken mee en melden knelpunten. Die knelpunten kunnen ook aangedragen worden door hulpverleners”, zegt een woordvoerder. 

Met plezier opgroeien

De leden van het meldpunt - Anke-Elze De Jong Rietstap en Kees Rovers - hebben een overeenkomst met de gemeente, maar opereren zelfstandig en onafhankelijk. ,,Het college kiest voor een samenstelling met mensen die vanuit hun eigen kennis en netwerk een belangrijke bijdrage kunnen leveren. Ik verwacht dat zij zeer waardevolle informatie en analyses aanleveren om de jeugdhulp in Dordrecht verder te verbeteren. Dit is ook een uitdrukkelijke wens van de raad”, zegt wethouder Rik van der Linden. 

De focus ligt op (de toegang tot) jeugdhulp. Privacy van de melder wordt ,,vanzelfsprekend geborgd”.  Het Advies- en meldpunt Jeugd wordt na een aantal maanden geëvalueerd.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!