Volledig scherm
De islamitische basisschool Ikra in Dordrecht. © Rinie Boon

Islamitische school Ikra: ‘Het vertrouwen is in één klap weg door deze malloten’

,,Dit betekent vijf stappen achteruit voor ons”, zegt voorzitter van de islamitische basisschool Ikra Cihan Gerdan, over het nieuws dat kinderen in Nederland op salafistische moskeescholen extremistische lessen krijgen.

Uit onderzoek van Nieuwsuur en NRC Handelsblad blijkt dat kinderen op tientallen plekken in het land te horen krijgen dat mensen met een ander geloof of levensovertuiging de doodstraf verdienen. Ook leren ze zich af te keren van de Nederlandse samenleving. 

,,Malloten”, noemt Gerdan de haatpredikers. ,,We hebben als islamitische scholengemeenschap net het vertrouwen van zowel de politiek als de schoolinspectie weten te verwerven, en dan gebeurt er zoiets. Het vertrouwen is in één klap weg.”

In gesprek

Gerdan heeft geen signalen binnengekregen dat er leerlingen van de Dordtse Ikra dergelijke lessen volgen buiten school om. ,,En mocht dat wel het geval zijn, gaan we direct met ouders en leerlingen in gesprek”, zegt de voorzitter stellig.

Ook worden de godsdienstleraren bij SIPOR, de koepel waar Ikra onder valt, uitgebreid gescreend. ,,Het zijn gediplomeerde godsdienstleraren, van wie we weten hoe ze denken en hoe ze lesgeven. Als we merken dat ze er dit soort denkbeelden op nahouden, is het direct klaar. Dat is echter nog nooit voorgekomen bij ons.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!