Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Jeffrey Groeneweg/Qphoto

Intensive care in Dordrecht nog steeds niet vol: ‘Dat is hoopgevend’

Enkele coronapatiënten die in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht op de intensive care liggen, mogen van de beademing af. Van de 24 ic-bedden zijn er 21 bezet en daarmee balanceert de afdeling nog steeds ‘op het randje van vol’. De situatie nu is voorzichtig hoopgevend, laat het ziekenhuis weten.

,,We balanceren nu een week op ‘bijna vol’ en dat is in zekere zin hoopgevend, omdat dit mogelijk op een afvlakking zou kunnen wijzen”, zegt woordvoerder Frank van den Elsen van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Enkele patiënten mochten dit weekend van de beademing af. Zij blijven nog wel op de intensive care, want ze zijn nog niet genoeg hersteld. Van den Elsen: ,,Er is dus nog geen echte uitstroom vanaf de IC, daardoor blijft het ook komende week nog even spannend. 

Eén corona-afdeling dicht

In het Dordtse ziekenhuis liggen nu in totaal 56 patiënten die zeker besmet zijn met het virus. Bij 18 patiënten is er een vermoeden dat ze het coronavirus hebben. Voor het eerst is het ASz voorzichtig teruggegaan in capaciteit dit weekeinde. ,,Eén van de vier coronaverpleegafdelingen is gesloten gehouden. Maandag bekijken we of die weer open gaat.”

Quote

We gaan een plan maken voor operaties die uitgesteld werden, maar niet nog langer uitgesteld kunnen worden

Frank van den Elsen, Albert Schweitzer ziekenhuis

Er is ook goed nieuws voor patiënten die hun operatie de afgelopen weken uitgesteld zagen worden. ,,De komende week gaan we een plan maken voor het weer opstarten van kleine aantallen uitgestelde operaties die niet nog langer uitgesteld kunnen worden.’’

In de hele regio is het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt dit weekeinde heel licht gestegen. In totaal zijn er zondag twee patiënten extra opgenomen. Het gaat om één patiënt uit Dordrecht en één in Sliedrecht. Het totaal aantal mensen uit de regio dat met corona in het ziekenhuis ligt, komt daarmee op 87. Hoeveel mensen er daadwerkelijk besmet zijn, is niet bekend. 

Recreanten

De maatregelen om het aantal besmettingen te beperken en vertragen worden niet overal nageleefd.  Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht heeft de Baanhoekweg richting de Merwelanden zondagmiddag afgesloten voor recreanten. Dat deed hij nadat hij eerder al een oproep deed op social media om zoveel mogelijk thuis te blijven. De Veiligheidsregio Zuid Holland Zuid waarschuwde ook, en liet weten dat lijn 23 van de Waterbus niet meer aanmeert bij de Biesbosch. 

Ook de reddingsbrigade gaf aan dat het druk was op het water. ,,Laat je boot lekker in de jachthaven. Dan breng je de redders ook niet in gevaar!’’ waarschuwden ze. De politie heeft de afgelopen dagen al op meerdere plekken in de regio gewaarschuwd en zelfs bekeuringen uitgedeeld. Zo werd in Zwijndrecht een cafetaria gesloten waar negen personen binnen zaten. ,,Men zat binnen gezellig aan een drankje’’, aldus de wijkagent.

In Dubbeldam werd een groep jongeren tussen 16 en 18 jaar op de bon geslingerd. Aanvankelijk kregen ze alleen een waarschuwing omdat ze met z’n allen in een woonkamer zaten. Toen ze een uur later op het Damplein werden betrapt, zijn ze bekeurd.