IJsclub Oud-Alblas in betere tijden.
Volledig scherm
IJsclub Oud-Alblas in betere tijden. © Archief IJsclub Oud-Alblas

IJsclubs zien het somber in: Sneeuw verkleint kans op schaatsen

De kans dat ijsbanen in de regio nog open kunnen, is klein. De moed is de meeste ijsclubs in de schoenen gezakt. Vooral de sneeuwval van afgelopen dinsdag leverde grote problemen op.

Secretaris Peter van de Merwe van de Dubbeldamse club De Winterkoning baalt als een stekker. Al een paar jaar zat schaatsen op zijn baan in Dordrecht er niet in en ook nu lijkt het voorlopig niet te lukken. ,,Het was bij ons altijd nét niet of nét wel. We hebben het weiland geëgaliseerd en gedraineerd om de kans op goed ijs zo groot mogelijk te maken’’, maar die inspanningen mochten niet baten. Het ijs is nog te dun om het te kunnen betreden en de sneeuwlaag te verwijderen. De vorst houdt niet lang genoeg aan om daarin op korte termijn verandering te brengen.

Moeder natuur

Quote

Het gaat niet. Je kunt moeder natuur niet dwingen

Johan van Dam, IJsclub Hardinxveld-Giessendam

Met dat probleem kampen meer ijsclubs in de regio. Johan van Dam van IJsclub Hardinxveld-Giessendam moet in alle realiteit constateren dat er niet geschaatst kan worden. ,,Het gaat niet. Je kunt moeder natuur niet dwingen. Het ijs bij ons is nauwelijks 2 centimeter en er ligt ook nog een laag sneeuw op. We hebben in het verleden weleens de hulp gekregen van de brandweer. Die spoot toen water op het ijs om het sterker te maken. Maar die zitten daar nu ook niet op te wachten’’, verwacht hij. ,,Bovendien heeft het geen zin, want met één nacht van -6 graden redden we het niet.’’

Vrijwilligers van IJsclub Vooruitgang uit Bleskensgraaf zien het ook somber in. ,,Dit verhaal zal bij iedere ijsclub hetzelfde zijn: er kan voorlopig gewoon niet worden geschaatst. We kunnen nu niets doen’’, constateert secretaris Gerdina van Ommen.

Sprankeltje hoop

Een iets positiever geluid klinkt er bij IJsclub Oud-Alblas. Dinsdagavond werd daar al met man en macht gewerkt om de ijsbaan sneeuwvrij te krijgen. Gisteren werden die werkzaamheden voortgezet. Vanwege de dikte van het ijs daar - gisteren zo’n 5 centimeter - was het hier wel mogelijk om op het ijs te staan.

,,We zijn met zijn drieën bezig de baan waar mogelijk op te knappen. Een groot deel is te slecht, maar van ongeveer de helft proberen we een zo mooi mogelijke ijsvloer te maken. Beter iets dan niets’’, zegt Rianne Bas hoopvol. ,,Je gaat toch door, omdat je niet te snel wilt opgeven. Eén goede nachtvorst kan misschien net genoeg zijn om de goede plekken begaanbaar te krijgen.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!