Volledig scherm
Eén van de twee rijbanen van de Merwedestraat en de Oranjelaan is vanaf nu busbaan. © AD

Iemand inhalen op de Merwedestraat en Oranjelaan is vanaf nu onmogelijk

Inhalen is na vandaag onmogelijk op de Merwedestraat, één van de belangrijkste verkeersaders in Dordrecht. Eén baan is vanaf nu exclusief bestemd voor bussen. Ook de Oranjelaan wordt één baan.

Een aannemer is op dit moment bezig met aanpassing van de belijning. Tussen de rijbaan en de busbaan komt een doorgetrokken streep. Inhalen is niet meer toegestaan. Eigenlijk zou dat vorige week al gebeuren, maar vanwege regen werd dat werk uitgesteld. Ook morgen wordt nog aan de weg gewerkt. Dan worden enkele bestaande pijlen weggehaald. 

De aanpassing komt er, nadat omwonenden vorig jaar een burgerinitiatief indienden bij de gemeenteraad. Dat gebeurde na een ernstig ongeval, waarbij de veroorzaker met hoge snelheid reed. Door het aantal rijbanen terug te brengen naar één, wordt verwacht dat de snelheid omlaag gaat. Het zou niet leiden tot extra vertraging.

Een tijdelijke maatregelen

Het gaat om een tijdelijke maatregel. Eigenlijk wil het gemeentebestuur verkeerslichten neerzetten bij de uitgang van het parkeerterrein voor de twee supermarkten, maar die grond is niet van de gemeente. Gesprekken met de eigenaar lopen.

Zodra die lichten er staan, wordt het aantal stroken waarschijnlijk weer teruggebracht naar twee. Dat is nodig, om verkeer van en naar nieuwbouwwijk Stadswerven af te kunnen handelen. Omwonenden zijn kritisch over de maatregel.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!